maandag, 11 mei 1970

Tweemaal overwinning van Sparta op defensief goed spelend HCAW

HCAW verloor dit weekeinde tweemaal van Sparta. Eervol weliswaar en een goede indruk achterlatend, maar de punten gingen naar Rotterdam. Op de foto een beeld uit de strijd in de Kuil zaterdagmiddag. (Foto: Goois Nieuwsblad)
In het mudvolle Honkbalstadion en onder het „toezicht" van de Seatrain-directeur de heer W. Vierhalm heeft HCAW ondanks haar goede inzet en foutloos genomen „parcours" een 5—0 nederlaag moeten incasseren tegen het overigens niet groots spelend Sparta. De Rotterdammers kwamen reeds in de eerste slagbeurt door een home-run van Hamilton Richardson op een 2—0 voorsprong. Hij kon Harry van de Berg die tot een honkslag was gekomen over de thuisplaat meevoeren. Een twee-honkslag van Hans Augustinus leidde het derde Sparta punt en werper John van Westrenen bracht door een opofferingsslag Hans van de Werf binnen. Na die 0—4, werd het publiek meer op vangballem onthaald, want welgeteld verdween de bal 24 maal in de handschoen van de verrevelders. De homeruns vorige week tien in getal lieten het nu afweten.

HCAW kreeg na die fikse achterstand wel de nodige kansen tot tegenpunten, maar de aantal bleek toch het zwakke punt. Verdedigend mocht dan wel sterker gespeeld zijn, het veld maakte geen fouten, maar dat levert geen punten op en aan de aanval zal coach Prins toch wel de bijzondere aandacht moeten besteden. HCAW hield zich dan ook goed staande en pas in de laatste slagbeurt kon Sparta nog een punt aan de score toevoeren (0-5). De werpersresultaten van Ade Fijth waren 7-3-6, terwijl John van Westrenen 6-1-4 liet aantekenen.

In de return bleef Sparta opnieuw de baas, maar nu werd het een 6—2 zege voor de Rotterdammers.

In Bussum

Het begon zo goed voer Ade Fijth, die de eerste man Eddy van de Bergh met drie-slag aan de kant zette. Het publiek leefde al direct mee. Het ,,koor'' verstomde echterr toen de grote Richardson aan slag kwam en Harry van de Berg inmiddels na een honkslag het tweede gestolen had. Richardson haalde toen uit de bal vloog voor de eerste maal (en het zou ook de laatste maal zijn) over de hekken. Dat was 0—2. Beckers ging toen op drie uit en Peter de Graeve, die in het verdere verloop opvallend goed zou gaan spelen maakte Bouts uit. De reactie van HCAW was minimaal. Van der Gaast en de Graeve werden uitgevangen. Daarna kwam Ade Fijth door vier wijd op de kussens, maar Julio Hasel zag zijn verre klap in een Spartaanse handschoen verdwijnen.

In de tweede slagbeurt kwam Sparta naar 0—4. Augustinus produceerde een twee-honkslag en nadat Van der Wilk was uitgevangen, kreeg Van der Werf zijn kans en bracht Augustinus binnen. Werper van Westrenen kon toen door een opofferingsslag van Van der Werf over de thuisplaat brengen (0—4) en nadat E. v.d. Bergh vakkundig was uitgemaakt door Jan van Ewijk kon HCAW weer aan de slag gaan.

Regen van vangballen

Toen kwam de serie vangballen. Vaak moesten de velders moeilijke situaties oplossen, maar toch steeds verdween de bal in de vertrouwde handschoenen. De strijd kwam daardoor tot een vrij spoedig einde, want nog voor half vijf konden, de toeschouwen al huiswaarts keren. Beide teams leverden nog één gezamenlijk wapenfeit door een fraai dubbelspel, waarvoor het publiek alle waardering had.

Het laatste Spartapunt kwam in de negende slagbeurt. De rappe Augustinus door vier-wijd op de honken gekomen, stal het tweede en belandde door een doorgeschoten bal op het derde honk. Een gave honkslag van Piet van der Wilk was voldoende om de Sparta-catcher thuis te brengen. (0—5.).

Return in Rotterdam

Voor HCAW zag het er aanvankelijk gunstig uit in de return tegen de Rotterdammers. Na de eerste slagbeurt stonden de Bussumers op een 2—0 voorsprong, dankzij honkslagen van Rob van der Gaast, Peter de Graeve, Julio Hasel en Ron Wout. Van der Gaast en de Graeve konden daardoor tot scoren komen. Flip le Cuivre die dit onheil als werper op zijn rekening kreeg werd prompt vervangen door Ben de Brouwer, die het er aanmerkelijk beter afbracht. Hij kwam in het verdere verloop tot de resultaten 11-1-0, terwijl het Sparta-veld twee fouten maakte, die overigens geen onheil stichtten. Het resultaat was, dat Sparta spoedig de achterstand inhaalde en al bij de derde slagbeurt op een 3—2 voorsprong kwam. Na zes innings was de stand al 5—2 en in de laatste slagbeurt werd het nog 6-2. Piet Bouts sloeg voor de Rotterdammers nog een home-run. Rob Hoffmann weerde zich overigens goed op de heuvel. Jammer was dat hij na 8 keer drie slag en geen enkele maal vier wijd acht honkslagen moest toestaan. Daaruit wist Sparta de punten te scoren. Het HCAW-veld maakte twee fouten. Rob de Graeve wierp de laatste twee innings en kwam tot de cijfers 1-2-1. HCAW liet ondanks de stellig verdiende nederlaag een goede indruk achter.