maandag, 24 augustus 1970

Ondanks steun van ,Amerikagangers" moest HCAW tot tweemaal toe het hoofd buigen voor agressief OVVO

Een OVVO'er bereikte moeiteloos het eerste honk (Foto: Goois Nieuwsblad)
Een warm applaus gold Rob Hoffmann, toen speaker Paul Geel bekend maakte, dat Hoffmann de verdediging zou leiden tegen het bezoekende OVVO. Het werd korte vreugde, want na twee innings verliet Hoffmann al het strijdperk wegens een pijnlijke arm. Via de dug-out moest hij zelfs huiswaarts keren, want hij voelde zich lang niet in orde en prefereerde het bed voor de werpheuvel.

Coach Jan Prins stond voor een moeilijke opgave. Tot ieders verwondering zette hij Rob de Graeve in, die ‘s morgens met Wim Hageman, na een tien uur durende vleigreis uit Amerika was gekomen, na deelname aan de Amerikaanse jeugdkampioenschappen.

De ook lang niet fitte De Graeve kon men niet aanrekenen dat hij op de zeven innings de cijfers 4-8-11 moest laten aantekenen. De regen van honkslagen die in de zesde innings over hem ging, leverden de Amsterdammers vijf punten op en van 2-4 werd het 2-9, een stand die een toch al niet zo geinteresseerd HCAW niet meer kon overbruggen. De home-run van Roly Wout die er op volgde was maar een mager resultaat van één punt. Er waren toen zeven innings gespeeld. In de resterende twee scoorden beide teams nog elk één punt en daarmede was de matige vertoning voor een nog vrij talrijk publiek ten einde. In de eerste slagbeurt had HCAW een 2-0 voorsprong genomen maar daarmede was het kruit van de Bussumse formatie vrijwel verschoten.

In Amsterdam bij de return kwam de HCAW slagploeg er niet aan te pas. Er werd geen enkel punt gescoord, terwijl OVVO vijf man over de plaat liet marcheren en de dubbele winst greep. ABC wordt nu wel het kind van de rekening.

Hans Onverwagt ging met drie slag op het werpen van Hoffmann aan de kant, waarna Prinsen en Wim Crouwel door fraai dubbelspel werden uitgeschakeld. HCAW had een goede tegenzet bij haar eerste slagbeurt. In eerste instantie was Jan van Ewijk door een fout op het eerste honk gekomen, maar sneuvelde bij het tweede. Fijth en Van der Gaast kwamen daarna op de kussens en een prachtige drie honkslag van Hasel brachten hen beide over de thuisplaat. Toen daarna Roly Wout werd uitgevangen ging Hasel te vroeg van start vanaf het derde honk en werd eveneens door scheidsrechter Van der Klauw uitgegeven. Het bleef bij een overigens goede 2-0 voorsprong.

In de volgende slagbeurt kwam OVVO al op gelijke hoogte. Loek van Breda, die de beste slagman bij de Amsterdammers zou worden, opende met een twee honkslag, Han Urbanus, kreeg vier wijd en met een opofferingsstootslag bracht Karel Crouwel beiden een honk verder. Voor Jelle Postma was het een koud kunstje om Van Breda thuis te brengen en de daaropvolgende honkslag van Tuinder bleek goed voor de thuiskomst van Urbanus. Hasel riep verder scoren een halt toe, door Terneuzen fraai uit te vangen.

Nieuwe werper

Het verschijnen van Rob de Graeve op de heuvel gaf de nodige verwondering maar HCAW kwam de derde inning toch zonder schade door.

In de vierde inning nam OVVO de leiding. Urbanus kreeg vier wijd en de oude rot stal prompt het tweede honk, mede door een fout van Remmers. Een verre klap van K. Crouwel was voldoende om de Amsterdamse veteraan thuis te brengen. De gasten roken toen de winst, vooral nadat HCAW in de gelijkmakende slagbeurt het liet af weten.- Dick Prinsen maakte er na een honkslag van Van Breda 2—4 van.

Julio Hazel maakte een fraaie sliding op het derde honk. (Foto: Goois Nieuwsblad)
GENADEKLAP

HCAW kreeg in de zesde slagbeurt de genadeklap. Elf OVVO-mannen konden in die slagbeurt de knuppel hanteren en er kwamen vijf punten uit. Eerst ging K. Crouwel uit, maar Postma en Tuinder werden op vier wijd „getracteerd", en Terneuzen plaatste er nog een honkslag overheen. Hans Onverwagt raakte het hout ook goed en liet een honkslag noteren. Jan de Graaf in het HCAW-veld moest te lang nadenken naar welk honk, hij zou gooien, met als resultaat, dat Postma en Tuinder over de thuisplaat snelden en de stand op 2—6 brachten. Prinsen loodste Terneuzen binnen op een honkslag en Onverwagt deed dit op een gelijkwaardige tik van W. Crouwel, waarna Urbanus Onverwagt kon laten scoren (2—9).

Die produktiviteit van de Amsterdamse slagploeg was ruim voldoende voor de Bussumse nederlaag. Er kwam nog wel een homerun van Wout, maar achtereenvolgens gingen R. de Graeve, Hageman (die ook nog even mee mocht doen) en De Graaf met drie slag aan de kant.

In de slotfase gebeurde er maar weinig. OVVO kwam tot 3—10 in de achtste beurt, op het scoren van Prinsen na een honkslag van Urbanus, en in de laatste beurt voegde Terneuzen nog een punt aan de score toe.

HCAW leek er nog iets aan te gaan doen, nadat Hasel met een honkslag was begonnen. Wout, die zelf uitging, bracht hem op drie en De Graeve zorgde voor een honkslag waardoor Hasel4-11 kon laten registreren. Het restant van de slagformatie beet echter in het zand tegen Ton Terneuzen, die in totaal negen maal drie-slag kon geven, geen enkele maal vier wijd liet noteren en negen honkslagen tegen kreeg. Het OVVO veld maakte drie fouten.
Voor HCAW waren de cijfers: Rob Hoffmann 1—1—3 (twee innings) en R. de Graeve 4—8—11 (zeven innings). Het HCAW veld maakte twee fouten.

WEER MIS IN AMSTERDAM
De meest fervente supporter had na de afgang van zaterdag misschien toch wel verwacht, dat de favorieten er iets aan zouden doen, maar dat deed juist OVVO, dat de kans om verder van ABC weg te lopen, gretig benutte. ABC had zaterdag, al van Sparta met 13—0 verloren en de tweede ontmoeting liep op 5—0 uit voor de Rotterdammers.

Dit houdt in, dat HCAW, ondanks de nederlaag in tweevoud, zich volgend jaar weer in de hoofdklasse mag presenteren en dat is dan ook het enige goede nieuws dat valt te melden. ABC bleef op veertien punten steken, HCAW had er al 21 en de Amsterdammers kunnen er nog maar 20 halen. ABC zal de laatste strohalm nog moeten grijpen in de dubbel tegen OVVO, dat nu inmiddels vier punten voorsprong heeft genomen.

Ade Fijth leidde de verdediging en kwam tot de cijfers 6-5-6 terwijl het HCAW-veld vier fouten maakte. Eén van die fouten leverde één punt voor de Amsterdammers op. dat Van Breda kon scoren in de voorlaatste slagbeurt. In de derde inning nam OVVO door Onverwagt de leiding na een honkslag van Prinsen. Urbanus opnieuw in actie voor OVVO, scoorde met Van Breda in de zesde slagbeurt. Na 5t-0 leek HCAW nog op tegenpunten uit te gaan, toen Roly Wout een drie honkslag plaatste, maar dat werd het enige wapenfeit voor de Bussumers. Bij OVVO stond M. van der Lugt op de werpheuvel en bereikte 2—5—2. Het OVVO-veld speelde foutloos!