maandag, 6 juli 1970

HCAW liet in de „Kuil" tegen Sparta de kansen onbenut na 3-1 voorsprong

Rotterdammers wonnen thuis met 9-5

Beeld uit de wedstrijd van HCAW tegen Sparta, zaterdagmiddag in ,,De Kuil’’ (Foto: Goois Nieuwsblad)
Er is in de Bussumse Kuil nog nooit zo lang nagepraat over een wedstrijd. Er was misschien wel aanleiding toe, maar als wij het dramatische slot tot in de juiste proporties terugbrengen, dan is het een duidelijke zaak, dat het HCAW team beter op haar tellen en in dit geval op de punten had moeten passen. En zo was het, Na de 4—4 stand bereikt in de achtste inning door Van der Gaast na een wilde worp van Sparta's werper John van Westrenen, ontstond in de negende slagbeurt voor Sparta de volgende situatie: Door geraakt werper was Hans Augustinus op het eerste honk gekomen en stal daarna het tweede. V.d. Berg ging uit op een actie van Hasel en Beckers bereikte het eerste honk door velderskeuze. Hamilton Richardson werd in tweede instantie uitgevangen en toen Augustinus in actie kwam om het derde honk te bereiken flitste de bal van Van der Gaast naar Wout, die Augustinus uitgemaakt zou hebben. De veldscheidsrechter gaf de Sparta catcher echter in en toen kamen de poppen aan het dansen. Het HCAW team ging er uitgebreid over discussiëren, maar omdat verzuimd was de gebruikelijke time-out te vragen en het spel dus niet „dood" was, grepen de Spartanen hun kans en ijlden Augustinus met Beckers in zijn kielzog over de thuisplaat en toen de HCAW'ers inmiddels tot de werkelijkheid waren teruggekomen was het 6—4 voor Sparta en ook het nakaarten met hoofdscheidsrechter van Dalen hielp niet meer. HCAW had de wedstrijd die kans op winst had ingehouden op dramatische wijze verloren en dat was bijzonder jammer. Even jammer was het, dat een deel van het Bussumse publiek anders zo uitermate sportief, nu de Spartamannen die alleen maar slim geweest waren met handgeklap uit te luiden...

Voor werper Ade Fijth was het geen sterk begin. Door vier wijd waren er al twee Spartanen op de honken verschenen en ook Hamilton Richardson diende zich aan. Met behulp van zijn veld redde Fijth het toch nog en werd Sparta het scoren belet. HCAW's eerste tegenzet was ook maar povertjes. Beckers en E. v.d. Berg schakelden van Ewijk en Van der Gaast uit, terwijl Peter de Graeve met drie slag aan de kant ging. De tweede en derde inning gingen zonder één enkel hoogtepunt aan de blikken van de toeschouwers voorbij.

HCAW aan de leiding.

Nadat Sparta's vierde slagbeurt door acties van het HCAW veld in precies drie minuten voorbij was, voelde men dat het nu zou gaan komen. En het was gerechtvaardigd. Van der Gaast en Wout verschenen op de honken (vier wijd en een Sparta fout) en Hazel was gebruikelijk goed voor een honkslag. Een kleine teleurstelling was, dat Van der Gaast uitging op een actie van Beckers, maar een prachtige honkslag van Ade Fijth leverde toch het eerste
punt op dat Wout kon scoren.

Hasel bracht de stand op 2-0 na een fout van Eddy van de Berg en Rob Filipiak kon na een infield-hit Ade Fijth over de thuisplaat krijgen (3-0). Voor Jan van Ewijk die toen nog aan slag kwam was er geen verdere eer weggelegd. Hij ging uit op een actie van Eddy van de Berg.

Voorsprong werd achterstand

Wie verwacht werd, dat HCAW haar prachtige voorsprong zou gaan consolideren kwam bedrogen uit, want een inzinking van Ade Fijth leek fataal te worden. Een serie van drie maal vier wijd betekende evenveel Spartanen op de honken en het eerste tegenpunt kon niet uitblijven. Dat werd ook prompt door Hans v.d. Werf gescoord en Eddy v.d. Berg zorgde voor 3-2, nadat naamgenoot Harry door Ade Fijth geraakt was. Een honkslag van Jan Kramer bracht Sparta aan de leiding, want daarop konden Beckers en Richardson scoren (3-4), En achteraf bezien viel de ,,schade'' toch nog mee. In het verdere verloop nam de spanning wel toe, maar hoogtepunten kwamen er toch niet. Pas in de achtste inning kreeg HCAW haar kans. Van der Gaast specialist in het stelen van honken was na zijn honkslag inderdaad op het tweede beland en ging naar drie op een honkslag van Hasel. En toen John van Westrenen zijn enige, maar grote fout maakte door met een wilde worp het hekwerk te teisteren, liep Van der Gaast gemakkelijk binnen (4 - 4). HCAW kwam echter niet op een voorsprong. Hasel had wel het derde honk bereikt, maar de door coach Prins ingezette Reginald Vlaun als laatste slagman zag geen kans hem thuis te brengen. En toen kwam de rommelige laatste innings, die HCAW de das om deed.

De werpresultaten waren voor Sparta (John van Westrenen) 9-1-5 en voor HCAW (Ade Fijth) 5-6-2. Er werden voor beide teams twee fouten geregistreerd.

Geen revanche

Het goede begin van HCAW in de eerste innings bleek geen half werk, want Sparta kwam inning na inning dichterbij om tenslotte met 9-4 te winnen. Een serie honkslagen afgevuurd op het werpen van Ben de Brouwer leverde de Bussummer vier punten op en dat gaf de burger na een slagbeurt de nodige moed. Rob v.d. Gaast, Peter de Graeve, Ade Fijth en Julie Hasel waren leveranciers van de punten.

Sparta sloeg ,,indirect'' terug. Met opofferingsstootslagen verzamelden de Rotterdammers de nodige punten en namen na de vijfde inning de leiding met 5-4.

In de zesde slagbeurt werden nog twee punten aan de score toegevoegd en in de laatste beurt werd het 9-4. HCAW ,,versleet'' drie werpers. Als starting-pitcher verscheen
Rob de Graeve op de heuvel, maar werd na ruim twee innings vervangen door Reginald Vlaun die echter bijzonder veel wijd gooide en tenslotte nog moest wijken voor Ade Fijth.

De werpresultaten voor de HCAW werpers waren: R. de Graeve 1-3-1. Reginald Vlaun 3-11-0 en Ade Fijth 1-0-2. Het HCAW veld maakte twee fouten. De sparta werper Ben de Brouwer
diende de volle negen innings uit en kwam tot 7-5-3, terwijl het Sparta veld foutloos speelde.

In de slotfase was er nog wat wrijving tussen Peter de Graeve van HCAW en Spartaan Hans van der Werf. Beiden werden naar de dug-outs verwezen en mochten niet verder aan het spel deelnemen.