9 juni 1969

OVVO moest tot tweemaal toe in HCAW de meerdere erkennen

Drie home-runs vormden belangrijk aandeel in de 9-6 thuis zege

Ade Fijth en Rob Hoffmann speelden prima wedstrijden

Slagbeurt voor Julio Hazel. De klap is wel raak, maar niet hard genoeg en hij wordt uitgevangen. (Foto: Goois Nieuwsblad)
De meer dan duizend honkbalvrienden kregen zaterdag in de Bussumse Kuil in de eerste innings al „kippevel". Werper Ade Fijth moest Wim van Breda een honkslag toestaan en door een fout van debutant Peter van Dijk verscheen Hans Onverwacht ook op de honken. Een wilde worp leverde Wim Crouwel vier wijd op en met alle honken bezet verscheen Wijbrandts in het slagperk. Hij sloeg de bal in de richting van Ade Fijth en via de handschoen van de Bussumse werper, werd het een voltreffer op het gelaat van Ade Fijth, die ondanks zijn bloedende bovenlip, fel reageerde maar niet kon voorkomen, dat de Amsterdammers hun eerste punt scoorde. Mentaal sterke Ade Fijth verliet het strijdperk echter niet. Na een korte onderbreking hervatte hij de strijd en stond OVVO geen grotere voorsprong toe.

In de derde slagbeurt werd het 0—2, maar de gelijkmakende slagbeurt betekende het keerpunt. Wim van der Ster leidde het met een tweehonkslag in. Julio Hazel sloeg daarna een homerun en dat leverde drie punten op, waardoor de achterstand in een 3—2 voorsprong werd omgezet. Met van der Gaast en Peter van Dijk scoorde de Bussumers 3—2 in de vierde slagbeurt en toen Ade Fijth met van der Ster en Hazel aan boord voor de tweede homer zorgde was het 8—2.

OVVO gaf zich niet gewonnen. In de zesde innings werd de achterstand tot 8—5 verkleind door een homerun van Bob Tuinder. Toen OVVO in de zevende innings nog tot 8—6 kwam, leken er nog moeilijkheden te komen. De homerun van Rob van der Gaast in de achtste slagbeurt gaf de doorslag. Bij 9—6 is het toen gebleven.

Nog vóór twee uur nam de strijd een aanvang. De reeds gearriveerde toeschouwers moesten lijdelijk toezien, dat binnen de kortst mogelijke tijd drie OVVO-mannen op de honken kwamen. Toen viel de klap die werper Ade Fijth even velde en kon Van Breda scoren (0—1).

HERSTEL
Zaterdag was voor de honkballers eem enerverende dag. In totaal werden vier home-runs gescoord. Waarvan drie door HCAW. Hier komt Rob van der Gaast omringd door zijn ploegmakkers, na een slag-over-het-hek binnen. (Foto: Goois Nieuwsblad)

De Bussumse werper herstelde zich wonderbaarlijk. Met tweemaal drie slag werden de overige slagmenseu van OVVO aan de kant gezet. De tegenstoot van HCAW bleef echter uit. Rob van der Gaast bereikte nog wel het eerste honk, maar daarmede was het „slaggeweld" al voltooid. De tweede innings verliep zonder een enkel hoogtepunt, maar de derde slagbeurt bracht het verwachtte vuurwerk. Door een fout van de debuterende Peter van Dijk scoorde Wim Crouwel 0—2.

VOORSPRONG

Het antwoord was aanvankelijk niet best. Met twee man uit, plaatste Wim van der Ster toen een twee honkslag. Jan van Ewijk was door vier wijd op de honken gekomen en toen volgde de klap, die Julio Hazel kennelijk al in gedachten had. Met zijn homerun veranderde de 0—2 achterstand in een 3—2 voorsprong. Pogingen voor meer punten faalden. Maar toen de dappere Ade Fijth in drie minuten de OVVO slagmannen in de vierde beurt aan de kant had gezet, was HCAW ineens geladen. Peter van Dijk opende met een honkslag, Jan van Ewijk kwam door vier wijd op het honk en ook later verscheen Wim van der Ster door vier wijd op de kussens. Een blunder van het OVVO-veld na een klap van Rob van der Gaast was oorzaak, dat twee HCAW-ers konden binnen lopen (5—2). De homerun van Ade Fijth die daarop volgde met Hazel en Van de Gaast betekende 8—2 en toen ging men al aan een zeven innings overwinning denken. Dat stonden de Amsterdammers niet toe. Zij kwamen zelfs tot 8—5 terug in de zesde slagbeurt, dank zij een homerun van Tuinder. De zaak werd nog even bedenkelijk na het scoren van Onverwacht (8—6) in de zevende innings. Tóen Rob van der Gaast echter in de voorlaatste slagbeurt een homerun produceerde en de stand op 9—6 bracht was de strijd in feite beslist. Wel probeerde OVVO nog van alles, maar het baatte niet. Piet Back ontnam de Amsterdammers alle illusies door een fraaie slag van Meijer vakkundig onschadelijk te maken.

De Werpresultaten waren: OVVO (Henk Boeren) 5-7-10; HCAW (Ade Fijth) 10-4-7.

Deze sliding van een OVVO'er komt net te laat. De scheidsrechter beslist: uit. (Foto: Goois Nieuwsblad)
Het OVVO-veld maakte drie fouten en HCAW eveneens drie fouten.

RETURN IN AMSTERDAM

De return heeft vrijwel geen moeilijkheden opgeleverd. Rob Hoffmann op de heuvel speelde een goede wedstrijd. De Amsterdammers moesten drie pitchers inschakelen. Eerst trad Henk Boeren aan en daarna de nog geblesseerde v. d. Bovenkamp, die het echter niet lang kon volhouden toen moest good old Han Urbanus in het geweer komen. Het baatte allemaal niet. HCAW was al na de eerste slagbeurt op een 3—l voorsprong gekomen en hield de zaak daarna goed in handen. Na vijf beurten werd het l—l en pas in de laatste inning sloeg Han Urbanus een homerun, maar toen waren al twee man uit. Met de derde en laatste had Hoffmann geen moeite.

De Werpresultaten van Rob Hoffmann waren 8-3-5 en het HCAW-veld maakte drie veldfouten.