19 mei 1959

Werpersduel beheerst strijd Quick-HCAW

Derde zege in successie van HCAW

In een zeer spannende en fraaie wedstrijd, die zaterdagmiddag op het Olympiaplein te Amsterdam plaatsvond, is het H.C.A.W. gelukt met 4—0 de meerdere te blijven van Quick. Quick dat reeds twee nederlagen had moeien incasseren had nu Geestman als werper opgesteld. Deze naam is in de honkbalwereld zeer bekend. Als werper van Ajax heeft hij zijn sporen reeds verdiend terwijl hij verschillende malen als pitcher voor het Nederlands negental uitkwam. De beide werpers hebben dan ook de strijd geheel beheerst. Er was sprake van een krachtmeting tussen de grote routine van Geestman en de niet versagende kracht van de jeugdige werper van H.C.A.W., Rob Hoffmann, Tussen beide ploegen was er echter wel een verschil. Pitcher Hoffmann kon rekenen op een veld dat foutloos speelde terwijl het veld van Quick juist een paar zeer kostbare fouten maakte die door H.C.A.W. meedogenloos werd afgestraft.

Een paar minuten over vier betrad de eerste slagman van H.C.A.W. het slagperk doch kon, nadat 3x de bal was geworpen weer aan de kant gaan. Zo verging het ook de tweede man, doch de derde slagman, R. Boodt, wist een honkslag te plaatsen. Hierna volgde echter weer 3-slag en leverde de eerste innings niets op. De eerste slagbeurt voor Quick bracht hen precies even ver. Een honkslag en drie man op 3-slag uit. De werpers hadden hun visitekaartje afgegeven en het zou heel moeilijk blijken te zijn om tot scoren te komen.

De tweede en derde inning bracht voor beide ploegen 3 x 3-slag. Wilde H.C.A.W. tot scoren komen dan zou beslist tegenover deze werper een ander spel moeten worden gespeeld. Dit gebeurde in de vierde inning toen P. Back aan slag kwam. Verrassend wist hij goed geplaatste stootslag te geven en bereikte het eerste honk. Toen bleek echter ook dat het veldspel van Quick niet geheel foutloos was. Door gewaagd honklopen kwam Back op het tweede honk en daar er inmiddels reeds 2 man voor nul uit waren, probeerde hij ook het derde honk te bereiken. Bij de poging van Quick om Back op het derde honk uit te maken werd verkeerd aangegooid en onmiddellijk sprintte hij door naar de thuisplaat waarmede H.C.A.W. een 1-0 voorsprong had genomen.

Bob Hoffmann zorgde in de gelijkmakende inning voor 3 nullen. De vijfde en zesde slagbeurt bracht zowel voor Quick als voor H.C.A.W. geen verandering. In de zevende inning kon H.C.A.W. een punt aan de score toevoegen op bijna dezelfde wijze als in de vierde slagbeurt, nu gescoorde door Ben van Luitgaren. Quick kon wederom niet verder komen dan 3 man in het slagperk en eveneens gebeurde dit in de achtste slagbeurt. Voor H.C.A.W. gold dit echter ook. In de negende inning kwam er toch nog wat vuurwerk. Met reeds twee man uit kwam Ben van Luitgaren voor de eerste keer in deze wedstrijd voor 4-wijd op het eerste honk waarna R. Ruizendaal aan slag kwam, die deze keer Jan Mol op prima wijze op het eerste honk verving. Reeds had hij twee-slag en de derde zou het einde voor H.C.A.W. betekenen doch juist deze laatste bal werd uitstekend door hem geraakt en verdween in het verre veld. Ben van Luitgaren, die onmiddellijk was gaan lopen, kwam thuis en door de haast die Quick betrachtte om te bal terug te spelen, volgde een wilde aangooi en Ruizendaal die hierop scherp reageerde kon zodoende deze gave twee-honk-slag doen uitgroeien tot een home-run, daarmede de stand brengend op 4—0.

Ook de laatste slagbeurt voor Quick bracht een verrassing, zij het in negatieve vorm. Quick wilde forceren en verving de aan de beurt zijnde slagman voor een pinch-hitter. Inderdaad raakte deze de allereerste bal maar Piet Luteijn verwerkte deze zo snel dat lang voordat de slagman het eerste honk had bereikt hij reeds uit was. De tweede man kreeg de normale drie-slag doch de derde wist een ferme tik ie geven die echter op onnavolgbare wijze door Piet Back werd gevangen en hiermede was de strijd gestreden. Na 1 1/2 uur waren negen innings gespeeld; wel een bewijs dat de strijd vrijwel uitsluitend een duel tussen de werpers is geweest die, mede dank zij de betere steun die het H.C.A.W. veld gaf, door Rob Hoffmann werd gewonnen. Beide ploegen waren vermoeid maar tevreden. H.C.A.W. omdat zij eerst na uiterste inspanning had kunnen winnen, Quick omdat zij pas had gecapituleerd na alles te hebben gegeven en de grote schare toeschouwers omdat zij van een wedstrijd getuige was geweest die niet alleen zeer spannend maar ook voortreffelijk honkbal te zien had gegeven.

Scoreverloop: Quick 000000000=0. H.C.A.W. 000100102=4 Resultaten werpers Quick (Geestman): 17 x 3-slag, 1x4 wijd, 2 honkslagen tegen - 3 veldfouten. H.C.A.W.(Hoffmann): 17 x 3-slag, 0x4 wijd, 1 honkslag tegen 0 veldfouten.

Aan de Dr Abraham Kuyperlaan moesten het derde en het tweede team
van H.C.A.W. de strijd met elkaar aanbinden. Beide waren in de competitie nog ongeslagen. In een fel treffen werd het 16-6 voor de tweede negentallers. In de voorgaande wedstrijden had het tweede slechts in totaal twee tegenstanders de thuisplaat moeten laten passeren nu in de strijd tegen het derde waren het er zes.