Van onze medewerker

HCAW laat zich een keer verrassen

Weer dubbele nederlaag voor Zuidvogels

Caroline Straver in opperste concentratie in de doubleheader tegen Schiedam. (Foto: Ton Kastermans)
Van onze medewerker HILVERSUM - Softbalhoofdklasser HCAW heeft dit weekeinde twee punten behaald tegen het modale Schiedam. De subtopper won op eigen bodem het eerste duel met 9-7, maar ging in de tweede krachtmeting verrassend met 1-2 onderuit.


SOFTBAL

Bij de eerste ontmoeting viel niet alleen de inbreng Liesbeth Hofland op. De aangewezen slagvrouw noteerde met een gemiddelde van 0,750 drie honkslagen. HCAW-coach Bas Langezaal was over het Bussumse optreden in de openingswedstrijd tevreden. 'Mijn speelsters kwamen in speltechnisch moelijke situaties scherp voor de dag'. Het was ook minder flegmatiek en in het veld minder gegrabbeld. Vijf honkslagen, een vrije loop en een veldfout bezorgden HCAW in de eerste twee innings een 4-0-voorsprong. De hits waren van Nina van Huissteden, Hofland en Marleen Huybrechtse. Gedurende de derde slagbeurt bleef de marge behouden: 6-2. Pamela Timmermans, Caroline Straver en Birgit Ferdinandus toonden met honkslagen hun kracht. In de zesde slagbeurt kwamen de gasten door drie honkslagen en drie vrije lopen toch nog terug tot 9-7. Tikken van Jikke Hielkema, Hofland en Scholte voegden namens HCAW uiteindelijk nog drie runs aan het totaal toe.

Werpcijfers HCAW:
Caroline Straver 5 innings: 5-4-3-1; Nicole Meinster 2 innings: 2-1-1-1.
Schiedam: 2-4-9-2.

Het tweede onderonsje leverde voor het tegenvallende HCAW een verrassende 1-2 nederlaag op. Manon Scholte realiseerde een slaggemiddelde van 0,500, maar aanvallend stelden de gastvrouwen verder behoorlijk teleur. HCAW bezette regelmatig twee honken maar de beslissende kiappen bleven in de vierde, vijfde en zevende slagbeurt achterwege. En dus bleek HCAW ditmaal niet in staat een rally te produceren.
In de eerste drie slagbeurten werd de thuisploeg door onder andere een veldfout, een vrije loop en twee doorgeschoten ballen op een 0-2 achterstand gezet. Tijdens de vierde inning bezette HCAW met een vrouw uit alle honken, maar alleen Annemarie Roest slaagde erin te scoren: 1-2. En dus profiteerde de thuisploeg niet bepaald van twee vrije lopen en een vijandelijke veldfout. Daarna kreeg HCAW volop kansen, maar de ploeg faalde.

Werpcijfers HCAW:
Birgit Ferdinandus 4 innings: 2-4-1-2; Nicole Meinster 3 innings: 2-2-1-2.
Schiedam: 2-5-3-2.

Tweedeklasser Zuidvogels werd door het Rosmalense De Knuppelaars met 7-5 en 9-3 huiswaarts gestuurd. De Huizer equipe is daardoor na zes wedstrijden nog altijd puntloos. Positief in het openingsduel was de bijdrage van slagvrouw Madelon Beek, met een moyenne van 0,667. De rechtshandige Beek staat bekend als een specialist in het slaan van harde ballen. 'Maar ze moet wel op haar timing letten en wat geduldiger de aanworp afwachten’, is het enige punt van kritiek dat Zuidvogels coach Sidney Hickinson kan bedenken.
In de eerste twee slagbeurten keken de gasten door twee tikken, een vrije loop, alsmede een veldfout tegen een 3-0 achterstand aan. In het eerste deel van de derde inning noteerde het nu wel slagvaardige Zuidvogels vijf honkslagen, die evenzoveel runs opleverden: 3-5. De hits kwamen op naam van Naomie Boeckel, Beek, Stephanie Buys, Nienke Meester en Barbera Srokova. Tijdens de gelijkmakende periode liet De Knuppelaars middels een honkslag en twee veldfouten evenwel 4-5 aantekenen. Vervolgens boog de thuisploeg dankzij onder meer vijf uithalen, een stootslag honkslag in de eindfase de score aisnog om in 7-5.
Werpcijfers De Knuppelaars:
7 innings: 7-3-6-0.
Zuidvogels: Barbera Srokova 7 innings: 1-2-4-3.

Tijdens de tweede partij hielden De Knuppelaars en Zuidvogels elkaar in de eerste drie innings met 2-2 in balans. Opvallend was dat de Huizensen in deze fase volop profiteerden van twee honkslagen twee doorgeschoten ballen en een veldfout. Voor de Brabantse formatie volstonden enkele hits en een opofferingsstootslag om tweemaal de thuisplaat te passeren.
In de vierde slagbeurt forceerde de thuisploeg de beslissing door via tweehonkslagen en een vrije loop 4-2 te maken De volgende inning werd het 5-2 en later liepen de gastvrouwen uit naar 9-2. Daarna zorgde Christina Jevicova nog voor 9-3.
Werpcijfers:
De Knuppelaars 7 innings: 9-2-2-2.
Zuidvogels: Stephanie Buys 7 innings: 1-11-2-2