Bert-Jan van Oel

Consequent beleid HCAW blijkt dan toch lonend

Karakter jongens van Herkemij naar finale

HAARLEM — De doorbraak van Mr. Cocker HCAW naar de finale van de Holland Series heeft de Bussumse honkbalclub in één klap in een nieuwe situatie geplaatst. Na de zeer overtuigende 1-6-overwinning op Kinzo Nicols van gisteravond is HCAW van een provinciaal meelopertje in de hoofdklasse geworden tot een ploeg die volgend seizoen in de Europacup debuteert.

Algemeen manager Kon Jaarsma, tevens hoofdsponsor, hield gelijk een gloedvol betoog, waaruit moet worden geconcludeerd dat het niet bij deze eerste uitschieter zal blijven. Al jaren snoeft Jaarsma dat zijn club het helemaal zal gaan maken in de jaren negentig. Het beginnetje is er nu dan eindelijk, de plannen voor een vervolg liggen klaar.

In 1988 degradeerde Mr. Cocker HCAW, maar door een snelle fusie met het leeggelopen Amstel Tijgers, dat nog wel een hoofdklasselicentie had, werd het sportieve falen achter de bestuurstafel rechtgetrokken. Drie jaar later mag de Bussumse vereniging met Neptunus in een 'best-of-five' om de landstitel strijden. Het kan vreemd lopen. Een boel geld en, zo lijkt het nu dan toch, een consequent beleid (dat voor rekening komt van coach Cees Herkemij en zijn assistent Craig McGinnis) hebben de ommekeer teweeggebracht.

Stilletjes voldaan merkte Herkemij gisteravond laat op, nadat Nicols in een ruim drie uur durende partij uit het eigen Pim-Mulierstadion was geknuppeld, dat hij altijd meer waarde heeft gehecht aan karakter dan aan kwaliteit. Het team dat gisteravond de finale bereikte, weerspiegelde die selectiemethode. HCAW was scherp, geconcentreerd en eager, terwijl Nicols met zijn vele namen het hoofd in feite al na de eerste inning (0-3) liet hangen.

De mentale hardheid die HCAW zovele jaren ontbeerde, lijkt nu wel in de ploeg gebracht. Hoewel vele concurrenten (met name Pirates) sjorren en trekken aan de meest opvallende Bussumse spelers weet Jaarsma zeker dat er niemand zal gaan. Niet alleen de geldschieter, maar ook de honkballers zelf willen kennelijk verder bouwen. En er komt versterking, want als straks pitcher Frans Groot naar de LA Dodgers is vertrokken, moeten er nieuwe werpers komen. Werpers van topkwaliteit, dat wel, maar bovenal met de juiste mentaliteit.

Koele curves

Gisteravond bleek HCAW het zonder Groot uitstekend af te kunnen. De eerste man op de heuvel had dinsdag Nicols al op afstand gehouden (6-2) en was nu op 'rust gezet'.

Hij komt ook morgen in de eerste confrontatie met Neptunus niet in actie, voorspelde Herkemij, die zal kiezen voor Mike Hofer of Gilbert van der Bergh. In Haarlem deed de coach gisteravond een beroep op Patrick van Doorn, die de meegereisde Bussumse supporters tot groot enthousiasme bracht met zijn koele curves. Pas in de zesde inning kwam de op papier toch niet kinderachtige slagploeg van Nicols aan een eerste honkslag toe. In totaal hoefde Van Doorn maar vier honkslagen te incasseren.

Zijn Haarlemse collega Didi Gregorius kon er overigens ook wat van. Zestien keer liet hij drie slag noteren, alsof het niets was. Dat HCAW toch zes man over de thuisplaat kon jagen, was dan ook met name te wijten aan de blunders die het Nicols-veld op cruciale momenten beging. Vooral in de eerste slagbeurt huppelde de bal telkenmale uit de Haarlemse handschoenen. Cranston, Milliard en Mendes konden naar huis rennen en bezorgden de thuisclub een droeve start, die het moreel brak.

In de derde slagbeurt kwam daar een vierde punt bovenop toen Koenen binnenkwam op een enorme klap (drie-honkslag, bij twee man uit) van Berrevoets. En in de zevende inning, toen het Haarlemse deel van het publiek de tribune al begon te verlaten, scoorden ook nog eens Milliard en Mendes op tikken van Martis (die eerder drie keer drie slag had geïncasseerd) en Frans van Huffel. Pas in de slotinning mocht Nanne op een twee-honkslag van Ten Bosch iets terugdoen: 1-6 en daarmee na vier wedstrijden een beslissende 1-3 voor HCAW, dat gisteravond overigens zonder catcher René van Huffel aantrad, voor wie Reinier Abrahamsen de honneurs waarnam.

Aanwakkeren

De bewondering van Herkemij gold met name Van Doorn en het ijzige Bussumse veld, dat winners pakte (tweede-honkman Milliard bijvoorbeeld, met een onmogelijke snoekduik) op momenten dat de Haarlemmers zich als losers ontpopten. Niettemin wenste de coach geen voorspelling te doen over de duels met Neptunus. „We hebben in de competitie een negatieve score tegen die ploeg, maar we spelen wel altijd goed tegen Neptunus. En ik moet zeggen dat de resultaten het enthousiasme van mijn team aanwakkeren. Het, gaat steeds beter".

Toch geldt Neptunus als favoriet, maar niemand ligt met dat idee te woelen onder zijn Bussumse lakens. Dat HCAW de finale haalde, is al een bonus en dat deelname aan het Europacup-II-toernooi daarmee is verzekerd, wordt helemaal als een opkikker gezien. Zowel dat Europese toernooi als de bekerstrijd der landskampioenen wordt volgend seizoen in Nederland gehouden. HCAW wil een graantje meepikken en rekent er eigenlijk al op dat het een van beide toernooien krijgt toegewezen. En uiteraard wordt dat dan het toernooi waarvoor de Gooiers zich kwalificeren. Zodat Jaarsma knorrend van genoegen kon vaststellen dat „HCAW niet Europa ingaat, maar dat Europa naar HCAW komt",

Werpcijfers: Didi Gregorius (Nicols) 16-3-9-3, Patrick van Doorn (HCAW) 6-4-4-2.