Van onze medewerker
maandag, 4 augustus 1997

HCAW 2 helpt slapend Zuidvogels 'n handje

Bussummers voorname titelkandidaat in eerste klasse, Huizers het zorgenkindje

Pitcher Eric Veen kon Zuidvogels gisteren niet aan de winst op Badhoevedorp helpen. (Foto: Ton Kastermans)
HILVERSUM - De honkballers van Zuidvogels leden in de eerste klasse tweemaal een nederlaag tegen Badhoevedorp. De eerste wedstrijd verloren de Huizers, wellicht wat dubieus door vreemde calls van de umpire, met 7-6. De thuiswedstrijd eindigde in een verdiende 3-10-nederlaag. Het leed werd enigszins verzacht door het nieuws dat de mede-degradatiekandidaten UVV en Alphians eveneens een dubbele nederlaag leden. Alphians ging tweemaal onderuit tegen koploper HCAW 2: 12-8 en 6-3.

Badhoevedorp sloeg al vlot een gaatje (4-0), maar Zuidvogels toonde karakter en vocht terug tot 4-3 in de vierde inning. Door vier honkslagen en twee fouten van de zijde van Badhoevedorp bereikten achtereenvolgens Bjorn Diemer, Rob Dahnulder en Eric Veen de thuisplaat. Deze stand bleef gehandhaafd tot de zesde inning. De Huizers produceerden wederom twee hits en het veld van Badhoevedorp maakte een fout. Hierdoor brachten Alex Nansink, Eric Veen en Rob Dalmulder de stand op 4-6.

Badhoevedorp gaf evenwel zich niet gewonnen. Eerst scoorde Dijkshoorn en in de zevende inning kwam Martijn Slot met een wel zeer dubieuze call van de plaatscheidsrechter op het eerste honk Hij bracht op een tweepitter van Brohm 6-6 op het scorebord. Brohm zelf tekende voor de eindstand (7-6) op een hit van Van de Heuvel. Werpcijfers Zuidvogels: Paul Bus 6-3-11-1. Badhoevedorp: Stefan Dijkshoorn 11-2-7-5.

De thuiswedstrijd op de Meentweide in Huizen was zonder meer saai te noemen. Twee hoogtepunten konden van de zijde van de Huizers worden geregistreerd. In de zesde inning produceerde Edwin Meijer een solo-homerun. Dit voorbeeld werd in de negende inning gevolgd door korte-stop Bjorn Diemer. De gasten uit Badhoevedorp stelden daar heel wat meer tegenover. Zij waren na zaterdag in de winning mood en raakten door het zeer tamme spel van Zuidvogels juist extra gemotiveerd: 3-10. Werpcijfers Zuidvogels: Eric Veen (7 inn.) 6-6-10-1, Stefan Beerthuizen (2 inn.) 1-1-2-0. Badhoevedorp: 4-0-6-1.

Ook na dit weekeinde blijft HCAW 2 de trotse lijstaanvoerder. Twee keer werd Alphians verslagen. In de eerste wedstrijd nam HCAW een 1-0-voorsprong via Yuri de Smet. Jarno Koenen voegde daar via een homerun in de tweede inning het tweede punt aan toe. Een slagbeurt later kwam HCAW 2 zelfs op 4-1, maar Alphians bleek taai: 4-4. Bij aanvang van de laatste inning was het 9-8 voor HCAW 2. Nadat Frank Wattimena via een fout op de honken was gekomen, volgden Sebastiaan Franke en Bas Kitslaar via velderskeus en vier wijd zijn voorbeeld. Vervolgens sloeg Juriaan Franke een twee-honkslag, waarop drie punten binnenkwamen: 12-8. In de gelijkmakende slagbeurt hield Wouter van Nigtevegt Alphians op nul.

Werpcijfers Alphians: J. Hollander (9 inn.) 6-4-15-8. HCAW 2: Amair Hoogland (4 1/3 inn.) 4-3-10-2, Perry Hoetjes (3 1/3 inn.) 2-1-4-1, Wouter van Nigtevegt (1 1/3 inn.) 2-0-2-0.

De matte tweede partij wist HCAW 2 ook te winnen van Alphians. In de eerste inning scoorden de gasten twee punten, maar daarna was het over. In de tweede inning brachten Jarno Koenen en Niels Schreuders de stand gelijk. De twee daaropvolgende beurten waren echter beslissend. Yuri de Smet en Peter Addens scoorden 4-2, waarna Allard Lammerts van Bueren en Yuri de Smet voor 6-2 zorgden. In de zesde inning wist Alphians nog eenmaal te scoren: 6-3.

Werpcijfers Alphians: 3-1-11-4. HCAW 2: Bertran Matse (6 inn.) 3-3-6-2, Wouter van Nigtevegt (3 inn.) 4-0-3-0.

Komend weekeinde komt Zuidvogels uit tegen Alphians, terwijl HCAW 2 de strijd aangaat met UVV uit Utrecht.

Karakter

In de eerste wedstrijd na de vakantiestop heeft Hilversum tegen Blue Hawks uit Zwolle karakter getoond. Vanuit een schijnbaar kansloze 1-12-achterstand krabbelde Hilversum langzaam maar zeker terug. Het bleek uiteindelijk net niet genoeg voor de overwinning. Blue Hawks zegevierde alsnog met 9-13. Hilversum startte, met Ralph de Kleermaker op de heuvel, erg nerveus. Grabbelwerk en honkslagen zorgden al snel voor een forse 1-8-achterstand. De jeugdige pitcher moest plaatsmaken voor de ervaren Alan Henriquez. Aanvankelijk leek ook hij geen vuist te kunnen maken tegen de slagploeg van Blue Hawks: 1-12. Maar Hilversum knokte terug. Alan Henriquez en de verdediging lieten niemand meer toe op de honken. De inhaalrace werd net niet bekroond: 9-13. Werpcijfers Hilversum: Ralph de Kleermaker/Alan Henriquez 4-3-8-4. Blue Hawks: 11-5-10-6.