Jeroen Mascini

Zuidvogels hoopt dit seizoen te oogsten

Bij honkballers Hilversum lijkt plezier belanrijker dan handhaving

Marcel Ultee, de nieuwe coach van Hilversum:"We moeten proberen ons te handhaven, maar lukt dat niet dan is er nog geen man overboord. Mijn belangrijkste doel is om die jongens enthousiast te maken voor het honkbal. (Foto: Ton Kastermans)
WIE zijn geld zet op de uitslag van de honkbalderby tussen Zuidvogels en Hilversum, zondag 21 april de openingswedstrijd van de derde klasse, doet er het verstandigst aan voor de Huizers te kiezen. Zuidvogels, gecoacht door Alex Nansink, is flink versterkt en mikt op de top drie, terwijl bij de verjongde Hilversumse ploeg, onder leiding van Marcel Ultee, dit seizoen het plezier vooropstaat.

"Het belangrijkste is dat de jongens het aan het eind van het seizoen zonde vinden dat het afgelopen is. Dan hebben wij het goed gedaan", zegt Ultee, die Richard Brown opvolgt. "Hoe ze bij mij terecht zijn gekomen? Ik denk eerlijk gezegd omdat ik kritiek leverde. Aan het eind van de competitie is het eerste team tot twee keer toe niet op komen dagen. De jongens hebben Richard toen in de steek gelaten. Verstek laten gaan is natuurlijk belachelijk. Vroeger werd iedereen opgetrommeld om er maar voor te zorgen dat zo'n wedstrijd werd gespeeld".

Hilversum werd door de KNBSB uit de competitie genomen en dankt het aan zijn derde team, dat kampioen werd, dat het nog in de derde klasse :die vorig jaar nog eerste klasse heette) speelt. Ultee, die op zijn elfde bij Hilversum begon te honkballen en
vorig jaar nog de softbalsters trainde, werd gepolst door preses Bart Zijderveld. "Ik heb een paar keer bij het tweede gekeken en toen vroeg de voorzitter of de trainersfunctie niet wat voor mij was".

De 45-jarige Hilversummer hapte toe. "Het tweede was een heel enthousiast ploegje en we hebben een team samengesteld met die jongens en de spelers die van vorig jaar zijn overgebleven. Van het oude eerste zijn er nog maar vier of vijf over, de rest is gestopt of weggegaan".

Dat betekent dat de gemiddelde leeftijd bij Hilversum een flinke sprong omlaag heeft gemaakt. "De oudste is Danny Reurings met 29, maar die voelt zich nog achttien", lacht Ultee. "Verder zijn het bijna allemaal jonge jongens, de gemiddelde leeftijd ligt rond de twintig jaar".

De verwachtingen zijn dan ook niet erg hoog, meldt de trainer. "Het niveau is nog niet denderend, maar dat hoeft ook niet. We moeten proberen ons te handhaven, maar lukt dat niet dan is er nog geen man overboord. Mijn belangrijkste doel is om die jongens enthousiast te maken voor het honkbal. En bijna net zo belangrijk is de sfeer. Vorig jaar was het eerste na de wedstrijd al na een uur vertrokken. Nu is de derde helft, het gezellig nababbelen, ook belangrijk".

Overgangsjaar

Bij poulegenoot Zuidvogels ligt de lat heel wat hoger. De Huizers, vorig jaar vierde in de eindrangschikking, worden voor het tweede jaar op rij geleid door Alex Nansink. Was het eerste seizoen onder leiding van de 41-jange Huizer een overgangsjaar, deze editie wil Nansink oogsten. Al neemt bij het woord kampioenschap liever niet in de mond. "Iedereen wil kampioen worden. Wij bebben de mogelijkheden voor de titel, maar op voorband zeg ik het liever niet". In leder geval heeft Zuidvogels drie versterkingen ten opzichte van de vorige competitie. De veruit opvallendSte nieuwkomer is Danny Wout, vorig jaar nog pitcher bij boofdklassen HCAW en oud-Intemational. "De vrouw van Danny werkt samen met mijn vrouw", vertelt Nansink over de opmerkelijke stap van Wout naar Zuidvogels. "Hij wilde minder gaan spelen en meer tijd aan zijn gezin en zijn maatschappelijke carriere besteden. Maar hij wilde wel, zij het natuurlijk op een veel lager pitje, blijven honkballen. Zo is Danny bij ons terechtgekomen".

Nansink is uiteraard in zijn nopjes met de komst van Wout. "Hij is een gigantische aanwinst voor mij en voor de ploeg en natuurlijk vooral voor de jonge spelers. Beter kun je het niet voor elkaar krijgen. Het is overigens niet de bedoeling dat hij alleen gaat gooien. Danny is overa! inzetbaar". De andere twee nieuwelingen zijn Joop van Os en Ruud Schnitker. Beiden ook spelers met veel ervaring. De komst van dit tweetal, maar vooral ook van Wout heeft volgens Nansink nu al effect. "Danny straalt rust uit en brengt die rust ook over op de andere jongens. We hebben tot nu toe ook nog geen oefenwedstrijd verloren. We zijn in de voorbereiding over elke tegenstander heen gewalst". De Zuidvogels-trainer waakt wel voor te veel euforie. "De ploeg heeft nu al zoiets van 'kom maar op, we winnen wel van jullie'. Dat is mooi, maar je moet ook oppassen dat je niet in slaapvalt".

Euforie

Danny Wout wordt de closer, de eerste werper is dit seizoen de pas zestienjanige Nick Makkinje. "Nick heeft zicb heel goed ontwikkeld en heeft talent, hij slaat ook enorm goed. Dan moet je hem ook laten spelen, vind ik. Hij zit ook bij de junioren van het Nederlands team".

In de winter heeft Zuidvogels hard doorgetraind in de hal van HCAW. "Als je iets wilt bereiken moet je daar dingen voor doen en laten", zegt de Huizer coach. "En eigenlljk willen we uit deze klasse vandaan. Een club als Zuidvogels hoort zeker in de tweede klasse landelijk thuis". Toch, aan grote uitspraken waagt Nansink zich niet. "We moeten zeker bij de eerste drie kunnen eindigen en zouden eventueel kampioen kunnen worden. Maar daan ga ik op voorhand geen uitspraken over doen. Want een kampioenschap, daar moet je naartoe groeien".