Van onze medewerker

Gehandicapt Ministerpark naar nederlaag

Honkbal- en softbaloverzicht

HILVERSUM - Ondanks verdedigend goed spel van Cuir 2000 heeft de ploeg van Julio Hazel toch twee van de vier winstpunten laten liggen. De eerste klasse-debutanten toonden in de dubbel tegen De Spartaan duidelijk meer inhoud, maar op de beslissende momenten ontbrak de nodige „mazzel" om de volle buit binnen te kunnen halen. Door de twee winstpunten kon Cuir 2000 wel verder afstand nemen van de laagstgeplaatste ploegen Holy en De Pirates.

In het thuisduel was Guus van Bon weer de heuvelvorst. Aanvankelijk leek de vorm nog niet aanwezig, toen twee honkslagen en een verdedigingsfoutje De Spartaan een 0-1 voorsprong gaf. Naarmate de wedstrijd vorderde bleek de Hilversumse verdediging een goed geoliede machine, die ook in precaire situaties het hoofd koel hield. In de vierde inning kon Guus van Bon de gelijkmaker scoren en omdat ook De Spartaan geen steken liet vallen bleef het lange tijd 1-1.

In de negende inning leek Cuir 2000 definitief de wedstrijd naar zich toe te trekken. Gerrit de Ruiter, nog maar nauwelijks hersteld van een gekneusde rib, leverde een honkslag af en met gewaagd honklopen bracht hij het tot het tweede honk. Vervolgens kwam Leo Kamerling door geraakt werpen op de honken en met geen Hilversummers voor nul aan de kant leek de winst nabij. Het publiek veerde op toen Gerrit de Ruiter het derde honk probeerde te stelen en de catcher vervolgens de bal keihard langs z'n derde honkman smeet. Bijzonder jammer was het dat Gerrit de Ruiter net voorbij het derde honk ten val kwam, anders had hij ongetwijfeld de thuisplaat bereikt en was de winst voor Cuir 2000. Het zou echter heel anders lopen. De daarop volgende slagmensen waren niet in staat een effectieve stootslag neer te leggen en het gevolg was dat er verlengd moest worden. In de verlenging zat De Spartaan al snel op 2 man uit, maar ook met 2 honken, bezet. De eerste de beste bal die Guus van Bon op de Amsterdammer Jan Prinsen wierp, werd zover weg geslagen, dat de bal over het hoge hek in het buitenveld verdween. Deze homerun bracht De Spartaan 3 runs op, zodat het in één klap 1-4 was. Coach Julio Hazel: „Deze wedstrijd was eigenlijk voor ons. Goed beschouwd hebben we meer kwaliteit dan De Spartaan. Morgen in Amsterdam winnen we".

De voorspelling van Julio Hazel is prompt uitgekomen. In de return tegen De Spartaan kwam Cuir 2000 succesvol weg. Het zag er in de 1e inning echter anders uit omdat de Amsterdammr vat hadden op het pitchen van Alan Henriquez. De gastheren scoorden twee keer door onder andere een tweehonkslag van ex-HCAW-er Jan de Graaf. Hierna werd het slaggeweld van De Spartaan ingeperkt en ook in de volgende innings was het pitchen van Alan Henriquez De Spartaan te machtig. In de derde inning was het de beurt aan Cuir 2000. Door goed slagwerk van Carlos Bikker, Dirk Peters en Alan Henriquez scoorde genoemd trio, mede door een stootslag van Rob Sprong (2-3).

Werpcijfers: Cuir 2000 (G. van Bon) 4-2-9-5. De Spartaan (W. Geestman) 5-3-6-2. De Spartaan (A. v.d. Sande): 8-0-9-1. Cuir 2000 (A. Henriquez) 7-2-6 -1.

Bluf-Knickerbockers 6-12.

Op het erbarmelijk slecht onderhouden veld van het Hilversumse Sportpark (scheidsrechter F. Drost overwoog de wedstrijd niet door te laten gaan) maakten zowel Bluf als Knickerbockers niet de indruk aan de top van de ranglijst te verkeren.

Bluf is na de blessureperiode geheel uit vorm en het was voor het Soester Knickerbockers niet moeilijk de Hilversumsen er onder te houden.

Met grote regelmaat verzamelde Knickerbockers runs. Deze runs waren niet zozeer het resultaat van veel slagwerk. Vooral het buitenveld van Bluf liet nogal eens een steekje vallen en met de honken bezet kost dat veel punten.

Na 5 innings was het nog vrij moeilijk om een winnaar aan te wijzen. Bij een 5-6 stand maakte Knickerbockers definitief een einde aan de Hilversumse winstkansen door gretig te profiteren van gemiste vangkansen in de Bluf-verdediging. Met een half dozijn runs méér pakten de Soestenaren hierdoor de winst en tevens 2 punten voorsprong op de ranglijst.

Werpcijfers; Bluf (M. Renes/A. Mets) 1-8-7-11 fouten. Knickerbockers (L. Jak) 3-3-7-7 fouten.

Bluf-Phoenix Flyers 6-5.

De stijgende vorm van de Bluf-softballers werd voortgezet in het duel tegen de Phoenix Flyers uit Zeist. In de openingsinning joegen de Zeistenaren Bluf de stuipen op het lijf. De eerste 4 slagmensen van de Flyers produceerden allemaal honkslagen en omdat de daarop volgende slagman de bal zelfs voor 3 honken wegzond, had Bluf zelfs 5 runs nodig om een voorsprong te kunnen nemen.

Rustig werden de wonden gelikt en het resultaat was uiteindelijk dat Phoenix Flyers volledig lam gelegd werden.

Vooral de kop van de Hilversumse slagformatie wist het slaghout vaardig te hanteren en met een honkslagen-serie van Peter Damen, Stef van Doesburg en Piet van Rossum was het al snel gedaan met de Bluf-achter-stand. (4-4).

In de 5e inning kwam Bluf nog even in de moeilijkheden na slim stoot-slagwerk van de bezoekers (4-5).

Een twee-honkslag van Marcel Ultee was goed voor 2 runs en Hilversumse winst in een wedstrijd die in de record-tijd van 50 minuten gespeeld werd.

Werpcijfers: Bluf (R. Karel) 1-0-10-2 fouten. Ph. Flyers (R. v.d. Laan) 0-1-9-3 fouten.

Ministerpark – Nisc 3-4

Beijen Ministerpark trad zaterdag gehandicapt aan tegen Nisc uit Nijmegen. Long-ball hitters Dirk Nagtegaal en Peter van Dijk konden door omstandigheden niet van de partij zijn hetgeen in het verloop van de wedstrijd een groot gemis was. Er stond krachtige wind vanuit het buitenveld, die vele ballen de lucht in blies waarna ze een makkelijke prooi werden voor de buitenvelders. Aangezien Nisc beschikte over een aantal slagmensen die de bal ver in het buitenveld kunnen plaatsen, konden de buitenvelders van Beijen niet te ver inkomen, wat met de buitenvelders van Nisc wel het geval was, zodat er weinig ruimtw was tussen het binnen en buitenveld om een bal te slaan. Dit had tot gevolg dat Beijen maar liefst 15 vangballen sloeg.

Nisc opende de score in de 2e innings, maar behield deze voorsprong niet lang. In de vierde slagbeurt voor Beijen kwam pitcher Nansink door 4-wijd op ,het eerste honk. Nic Bouter die zelf uitging bracht hem een honk verder. Honkslagen van Eric Spillekom en Theo de Bruin brachten Nansink over de thuisplaat. Op de honkslag van Spillekom bereikte de Bruin het derde honk. Hij scoorde op een klap van Bertus Klaver, die Spillekom op drie bracht. Een verre klap van Bob Krijnen deed Spillekom 3-1 aantekenen.

Maar Nisc liet het hier niet bij zitten. In de vijfde slagbeurt slaagden de Nijmegenaren er in middels 4-wijd en geraakt werper twee man op de honken te krijgen.

Een tweetal gave honkslagen die daarop volgden brachten drie man over de thuisplaat hetgeen 4-3 voor Nisc betekende, wat ook de uiteindelijke stand werd, want hoewel van beide kant werd geslagen zorgde de wind er wel voor dat de ballen een makkelijk prooi werden voor de beide verdedigingen.

Werpcijfers|. A. Nansink (Beijen) 9-2-7-3. J. Winterdaal (Nisc) 4-4-3-1.

De dames van de softbalvereniging Ministerpark zijn er ingeslaagd een sponsor te vinden: Bernardt Verhuizingen uit Naarden (Nico Bernardt zelf speelt in het recreatieteam van de honkbalafdeling).

Zuidvogels-Esca 19-5.

Zuidvogels was erop gebrand, zich te revancheren voor de afgelopen week begane misstap tegen De Hazenkamp. Slachtoffer van deze revanchegedachte werd het Arnhemse Esca dat na reeds 6 1/2 innings de terugreis kon aanvaarden. Konden de Arnhemmers de schade in de eerste Huizer-slagbeurt nog tot een, door Frits Hoguer gescoord punt, beperken, na 3 innings was de score al tot 11-0 opgelopen doordat er respectievelijk 11 en 8 Huizers aan slag kwamen die gretig profiteerden van het niet al te sterke werpen van Esca-Pitcher Gort. Defensief was er voor Zuidvogels geen vuiltje aan de lucht en coach Koenders besloot dan ook om na 4 innings pitcher René Sluijter, die tot dan toe met 10-0-0-0 een perfect game geworpen had, te vervangen door Don Brocken om deze als reliefpitcher wat meer ervaring te laten opdoen. Dit betekende dat Esca aanvallend wat meer terug kon doen maar verder dan vijf punten liet de Huizer-verdediging niet toe, terwijl de aanval rustig doorging met het suksesvol hanteren van de knuppels, ook nadat pitcher Gort vervangen was door Zijlstra. De uiteindelijke stand werd 19-5 wat een huiste afspiegeling was van de krachtsverhoudingen.