Honkbal en softballoverzicht

Van onze sportredactie

Eerste nederlaag Zuidvogels (Foto: ONBEKEND)
In Rotterdam had Feijenoord aanvankelijk een hele kluif aan de jeugdige Hilversumse formatie. Eerste honkman Dik Peters was weer good voor een honkslag en deze werd verzilverd door Roy Janssen, hetgeen 0-1 betekende. Op het werpen van Wilton Flinterman plaatste Jan Collins de enige Feijenoord-honkslag van de openingsinning. Profiterend van wat slordigheden in de Hilversumse defensie wist hij de gelijkmaker te scoren. Feijenoord kwam vervolgens op voorsprong na gaaf slagwerk van opnieuw Jan Collins. In de derde inning werd de eerste Hilversumse homerun van dit seizoen geslagen. De licht geblesseerde Guus van Bon joeg de bal onbereikbaar ver weg, maar het leverde niet meer dan één punt op want er was verder niemand op de honken.

In de 4e en 5e inning kregen de bezoekers het zwaar te verduren. De Rotterdamse runner-up van de eerste klasse sloeg de ene na de andere bal dwars door de Gooise defensie. Omdat er tussen dit slaggeweld ook nog twee home-runs (Henk van 't Klooster en Ton Steenbruggen) zaten, liep de score op tot 11-2. Uiteindelijk werd het 12-2.

Werpcijfers: Feijenoord (M. de Bruyn) 8-0-7-2; Cuir 2000 (W. Flinterman/ R. Janssen) 3-7-8-6.

Op het zonnige Hilversumse Sportpark leverden Cuir 2000 en Feijenoord een actievolle partij honkbal af. Veel honkslagen, veel fouten en een groot aantal runs zorgden ervoor dat het vele publiek zich best vermaakte. Alhoewel Feijenoord uiteindelijk verdiend de winst (7-13) naar zich toe trok, Zal het team van Wim Onderstal toch een verlies moeten incasseren. Marcel de Bruyn, de eerste werper van Feijenoord, was het dit seizoen gelukt terug te komen na een beenbreuk. Maar gisteren was het weer mis met de Rotterdammer. Bij een actie op het eerste honk kwam hij in botsing met Cuir 2000-speler Timo Hageman en het gevolg was dat de Feijenoorder krimpend van pijn op het gravel bleef liggen. Het duurde een half uur voordat hij naar het ziekenhuis afgevoerd kon worden, alwaar men constateerde dat er ernstige kneuzingen aan het elleboog-gewricht waren.

Werpcijfers: Cuir 2000 (A. Henriquez/W. Flinterman) 5-1-18-6; Feijenoord (W. Bekker/P. Koster) 10-4-8-3.

Tegen alle verwachtingen in heeft Bijen Ministerpark kans gezien in de dubbel tegen koploper Robur 58 uit Apeldoorn één wedstrijd te winnen en wel met 3-0. De return ging met 7-0 verloren voor de Naarders. De slagploeg had geen vat op de linkshandige werper van Robur en daarnaast heeft Bijen het bekende pitcherprobleem voor dubbbels.

Beijen begon zeer overtuigend en kreeg al meteen mensen op de honken, maar dit resulteerde nog niet in punten. Dat gebeurde wel in de derde innings: pitcher Alex Nansink en verrevelder Dik Nagtegaal kwamen door honkslagen op de kussens en Ron van der Laan kwam daar nog bij door een fout van de Robur-korte-stop. Pitcher De Vries kreeg toen moeilijkheden met zijn controle en moest door de zuinig beoordelende scheidsrechter twee keer 4-wijd laten noteren; dat betekende twee punten voor Beijen.

De Robur-slagploeg had geen vat op het werpen van Alex Nansink. Over de gehele wedstrijd kwamen twee mensen op het tweede honk en slechts één man op het derde honk, die bij een poging de thuisplaat te stelen werd uitgemaakt door een actie van eerste honkman Bob Krijnen en catcher Peter van Dijk. Dezelfde Rob Krijnen bepaalde de eindstand op 3-0. Na zijn drie-honkslag werd hij binnengeslagen door Theo de Bruin.

Werpersresultaten: A. Nansink (7 inn.) 6-3-4-1; Van der Laan (2 inn.) 2-1-2-0; E. de Vries (Robur '58) 6-5-6-2.

De tweede wedstrijd gaf eigenlijk een omgekeerd beeld te zien van eerste. Nu had de Beijen-slagploeg weinig vat op de werper van Robur terwijl de Robur-slagploeg beter uit de verf kwam. Op de heuvel bij Beijen kon de aan zijn hand geblesseerde Peter van Dijk het tot en met de zesde innings volhouden. De wedstrijd werd afgemaakt door Van der Laan en Alex Nansink, die beiden één innings gooiden. In de tweede slagbeurt werd de score geopend met een punt. Daarna scoorde Robur in de 4e inn. (1 punt) 5e inn. (2 punten) en de 6e inn. (3 punten). Voor twee punten was het Naarder-veld verantwoordelijk. De overige punten kwamen voor rekening van de slagploeg van Robur. Eindstand dus 7-0 voor Robur '58.

Werpersresultaten: P. van Dijk 1-3-5-2; A. Nansnink 0-1-2-1; R. v. d. Laan 0-1-4-1.

In een rommelige en af en toe emotionele partij honkbal, waarin fouten en fraaie acties elkaar in snel tempo afwisselden, heeft Zuidvogels zijn eerste nederlaag van dit seizoen moeten incasseren. Daar waren wel elf innings voor nodig, want na de gebruikelijke negen keer op en af hielden de rivalen voor de bovenste plaatsen elkaar nog in evenwicht: 4-4.

Voordat het zover kwam hadden de Huizers tot twee keer toe een voorsprong genomen. Al in de tweede inning had Zuidvogels 2-0 gescoord doordat René Sluijter de plaat kon passeren op een stoothonkslag van Don Brocken, even later gevolgd door een punt. van Rob Kooy die het thuishonk wist te stelen. Hazenkamp wist in deze fase geen vuist te maken en indien de Vogels minder slordig waren omgesprongen met de geboden kansen zou de strijd reeds vroeg beslist zijn. De gasten kregen echter de kans om in hun spel te komen en in de vijfde Nijmeegse slagbeurt moest Zuidvogels de tol daarvoor betalen. Drie honkslagen op rij plus een veldfout betekenden 2-2 waarmee alles weer mogelijk was.

De Zuidvogels-slagploeg leek even wakker geschud want direct na de gelijkmaker was het Ruud Kasten die 3-2 kon aantekenen op een tweehonkslag van Rene Sluijter, wiens hit ook nog foutief werd verwerkt zodat hij ook zelf kon binnenkomen: 4-2. Hierna kreeg de strijd een tamelijk onaangenaam karakter door het herhaaldelijk protesteren van De Hazenkamp tegen scheidsrechterlijke beslissingen. Dat dit niet in het voordeel van Zuidvogels werkte, bleek in de achtste slagbeurt, waarin een nogal aangeslagen Huizer defensie drie fouten maakte, wat in combinatie met een honkslag 4-4 betekende. Bij het scoren van het laatste punt werd catcher Don Brocken op dermate grove manier omvergelopen (zonder dat de bal in de buurt was) dat de scheidsrechter de Hazenkamp-speler uit het veld stuurde, wat hem evenwel niet belette toe te staan dat er een vervanger in het veld kwam.

Bijna had De Hazenkamp de strijd in de negende inning beslist. Met twee man uit en het tweede en derde honk bezet volgde een daverende klap in het linksveld, maar een schitterende vang van Gertjan Kooy voorkwam erger. Voorlopig tenminste, want in verlenging was het dan toch D Hazenkamp, dat met reeds twee nullen niet onverdiend de zege greep doordat pinch-hitter Bellink het winnende punt vanaf twee binnen sloeg. Door deze nederlaag blijft Zuidvögels aan de kop van de ranglijst, maar moet deze positie delen met De Hazenkamp en VHC.

Werpcijfers: Zuidvogels (R. Sluijter): 10-1-9-7; Hazenkamp (J. Sennef): 15-4-5-4.

Softbal

Zuidvogels-HCAW 6-9

In deze wedstrijd viel vooral het zwakke optreden van de scheidsrechters op, die het spel vaak onnodig doodmaakten. In dit duel was HCAW zonder meer de betere ploeg. De Bussumers namen een 0-2 voorsprong, maar zagen de opponent toch op gelijke hoogte komen. Tot 6-6 ging de strijd gelijk op, maar in de zevende slagbeurt sloeg HCAW toe. Muthert, Beltman en Bos zorgden voor de verdiende 6-9 overwinning voor de Bussumers.

Werpcijfers: Zuidvogels (Veen) 1-5-8-4; HCAW (Van Meurs) 1-8-10-4.

Bluf-UVV 5-6

De herenteams van Bluf rn UVV speelden een voortreffelijke partij softbal. De Utrechtse koplopers hebben een team dat voornamelijk bestaat uit honkbalroutiniers.

Zo is Ton stamer de pitcher en Roly Wout verdedigt het derde honk.

Bluf heeft wat minder routine in huis, maar wist zich in het duel met UVV opmerkelijk goed te handhaven.

De Utrechtse rood-witten braken de score open na een honkslag van Ton Stamer. Bluf hield de boel uitstekend dicht, maar in de derde inning was het succes toch weer voor UVV na hitwerk van Hans Ockeloen. De Hilversumse slagploeg kwam pas in de derde inning op volle toeren. Piet van Rossum snoepte het eerste honk af en nadat Marcel Ultee een gave honkslag had geproduceerd, stelde Henk Dekker z'n ploegmakkers in staat te scoren (2-2).

De angstig geworden koplopers stelden alles in het werk om het tij te keren. Met Roly Wout op de honken joeg Jan Kars de bal onbereikbaar ver weg en stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte. Een homerun van Jan Dalmeyer betekende zelfs 3-4 voor de Utrechtenaren. Bluf was zeker nog niet verslagen en in de voorlaatste inning brachten Stanley Martina en Rob Karel de Hilversummers zelfs in winnende positie.

UVV kon in haar laatste slagbeurt Roly Wout en Jan Kars over de thuisplaat brengen en omdat Bluf vervolgens het succes niet naar zich toe kon trekken, werd de eindstand op 5-6 bepaald.

Werpcijfers: Bluf (R. Karel) 1-0-10-3; UVV (T. Stamer) 0-2-10-4.