Bert-Jan van Oel

HCAW-dames gaan 'mannensoftbal' spelen

Nieuwe coach lloyd Todman heeft hekel aan geaai en afwachten

Lloyd Todmann: "Ik wil dat mijn team de tegenstander sloopt. Die bal moet over of tegen de hekken (Foto: Ton Kastermans)
De softbalsters van HCAW moeten 'kerels' worden. Lloyd Todman, dit selzoen als hoofdcoach debuterend bij de Bussumse hoofdklasser, heeft een hekel aan geaai en afwachten. Hij wil zijn ploeg agressief, aanvallend laten softballen. "Noem het gerust mannelijk softbal. En ik weet zeker dat de ploeg ertoe in staat is".

Todman zeif is ook geen doetje. De 37-jarige Almeerder, in het dagelijks leven uitbater van een eetcafe in de Bijlmer, speelde hoofdklasse-honkbal bij onder meer Pirates, Giants en Quick. Als softballer van Alphians en Domstad Dodgers werd hij later meerdere malen speler van het jaar in diverse categorieen mvp, homerun king en beste slagman. Zijn reputatie was ook bij HCAW bekend en daarom trokken de Bussumers Todman aan om het damesteam weer eens wat verder te laten reiken dan in de voorgaande seizoenen. HCAW behaalde zijn laatste landstitel in 1997, het jaar waarin ook de Europacup werd veroverd. Sindsdien hoefde de vitrinekast echter niet meer te worden geopend om een nieuwe beker in bij te zetten. HCAW
haalde nog wel steeds de play-offs, maar daarmee was dan de koek ook wel op.
"Ik wil het hoogste halen, dus kampioen worden", zegt Lloyd Todman onomwonden. Om het vervolgens toch nog even te nuanceren. "In eerste instantie is alles erop gericht om de play-offs te halen. Ben je eenmaal zover, dan wil je natuurlijk ook de finale spelen. En als je daar dan staat, moet je uiteraard ook voor de winst gaan".
Sinds januari is Todman met de ploeg aan het werk. Hij introduceerde een 'nieuw spelletje'. Todman wil dat zijn speelsters agressief slaan, niet wachten tot de bal een keertje lekker voor de knuppel komt. En als er is geslagen, dan moet een tweehonkslag ook een twee-honkslag zijn, en moet er niet voorzichtigheidshalve op het eerste kussen gestopt worden. "Gewoon slaan, niet wachten", vindt Todman. "En agressief lopen, ook honken stelen. Zo wordt softbal ook door mannen gespeeld. En waarom zouden vrouwen dat niet kunnen? Ik merk dat mijn speelsters het ook hartstikke leuk vinden om op deze manier te softballen. En plezier is altijd een van de voorwaarden voor resultaten".
De yell, waarmee HCAW dit seizoen zijn wedstrijden begint, past helemaal bij de frisse, fanatieke speelstijl 'slopen!' "Ik heb een hekel aan uitslagen als 1-0, 2-1. En dat zijn vaak de cijfers als de toppers tegen elkaar spelen. Omdat iedereen gewend is voorzichtig te spelen, omdat er te weinig power aan slag is. Nou, ik wil dat mijn team de tegenstander sloopt. Die bal moet over of tegen de hekken. Dat gebeurt bijna nooit bij damessoftbal, maar wij hebb‰h er nu al een paar tussen lopen die homeruns kunnen slaan. Let maar op straks".
De eerste proeve van bekwaamheid werd het afgelopen weekend afgelegd. Op het oefentoernooi van Tex Town Tigers in Enschede eindigde HCAW als tweede, achter Terrasvogels, dat door velen getipt wordt als kampioen. Van de Santpoortse ploeg werd met 3-1 verloren. En tegen Zwijndrecht, door Todman ook getipt als een van de kanshebbers, kreeg HCAW in de eerste ronde ook een 4-1-nederlaag aan de broek. Toen de Bussumsen diezelfde ploeg in de tweede ronde opnieuw tegenkwamen, werd het opeens 11-1. voor HCAW.

Aantrekkelijk

"Dat bedoel ik dus met slopen", aldus Todman. "Na de eerste wedstrijden heb ik wat dingetjes gecorrigeerd, de puntjes op de I gezet. En het verschil was meteen zichtbaar. We hebben in Enschede een hoop mensen verbaasd. Die vroegen zich af of ze wel naar een damesteam aan het kijken waren. lemand zei: 'damessoftbal, daar ga ik nooit heen, daar is echt geen moer aan'. Maar nu moest hij toch toegeven dat Ons spel wel aantrekkelijk was. En het zal alleen nog maar beter worden. Stefanie ten Hoope en Judith van Kampen zitten nog in Amerika, die krijgen we er pas in mei bij. Maar ook zonder hen hebben wij een uitstekende ploeg". In dat verband is Todman vooral heel erg te spreken over zijn vierkoppige pitchersstaf. "Ik heb twee heel goede starters, een long-reliever en een echte closer. Dat kunnen maar heel weinig hoofdklassers zeggen. Die hebben misschien ook wel vier pitchers, maar dan zitten er altijd een paar 'opgooiers' (gelegenheidspitchers, red.) bij. Ik heb dan ook veel vertrouwen in mijn team, de meiden hebben plezier en zijn enorm leergierig. We beginnen het seizoen straks met twee zware potten, tegen Terrasvogels en Zwijndrecht, maar zelfs als we die wedstrijden allebei verliezen, is er niks aan de hand. Gaandeweg het seizoen zal de echte kracht van HCAW duidelijk worden".