dinsdag, 5 augustus 1975

Amusement in Honkbalvallei tijdens "softbalinterland"

BUSSUM - Donald Golcynski (44), coach van The Falcons had zondagavond vrij, maar was nu zelf „actief" bij de softbalwedstrijd tegen de gastouders. Don kreeg de feestsigaar van Jan Kort en geniet hier op het eerste honk van deze echt Hollandse „fakkel". Of deze niet-roker nadelige gevolgen heeft ondervonden, vermeldt de geschiedenis niet (Foto: Fotostudio Vonk)
BUSSUM — The Falcons amuseren zich nog uitstekend op hun veertiendaags verblijf in Bussum en het warme weer deert hen nauwelijks. Zo langzamerhand nadert het vertrek overigens, dat vrijdagmorgen plaatsvindt.

In de afgelopen dagen hebben de jongens weer veel van ons land gezien en intussen ook drie keer gehonkbald.

Hilversum Cuir 2000 heeft het gepresteerd de Falcons de eerste nederlaag toe te brengen. Dat „drama" speelde zich zondagmiddag af in Hilversum waar met 5—3 verloren werd.

Afgelopen vrijdag ging de reis naar de kop van Noord-Holland. Eerst werd Volendam en Marken aangedaan en laat in de middag werd gespeeld in Heerhugowaard waar men te gast was bij The Herons, waar de jongens alvorens in de strijd te gaan een broodmaaltijd kregen aangeboden. Er werd toen gespeeld tegen een Noordhollands team en The Falcons wonnen met 3—0.

Zaterdag was Utrecht het doel van de reis en dat ging per trein, op zich al een evenement voor de Amerikanen, die een dergelijk vervoermiddel in hun omgeving niet kennen.

Het beklimmen van de Domtoren was een ware belevenis. Coach Donald Colcynski zag er halverwege de klim maar vanaf verder te gaan. Bij UVV ditmaal de tegenstander van de Falcons met hun jeugdteam werd eerst de lunch gebruikt. Ook de Utrechters moesten een nederlaag accepteren die op 9—4 uitviel.

Nederlaag

Na zes overwinningen vonden The Falcons zondagmiddag hun Waterloo bij Hilversum Cuir 2000. Bij een temparatuur rond de dertig graden was er toch nog grote belangstelling voor dit treffen. De Hilversuimse aanhang zag hun team met 5—3 winnen en 'daar had men na alle succes van de jonge Amerikanen nauwelijks in willen geloven.

The Falcons namen reeds in de eerste inning een 2—0 voorsprong, maar kwamen nadien niet verder. De Hilversummers verkleinden, eerst de achterstand tot 2—1 en wisten in de vijfde inning langs zij te komen, om daarna verder toe te slaan. De Falcon werper raakte tot twee keer toe een Hilversuimmer en na die twee vrije lopen konden in totaal drie punten worden gescoord (5—2). In de laatste inning was het nog even hachelijk voor de Hilversummers, maar men bleef op winst. The Falcons kónden de eindstand op slechts 5—3 bepalen.

BUSSUM — Mike Zuziak, de begeleider van The Falcons hier zelf in actie tijdens de softballwedstrijd tegen de gastouders. Mike liet duidelijk zien, dat hij als assisten-chef sport en recreatie ook zijn kennis van zaken in praktijk kan brengen. Hier is een driehonkslag in aantocht, waarop twee man zouden scoren. Op de achtergrond één van zijn pupillen, die het meesterwerk aandachtig gadeslaat. (Foto: Fotostudio Vonk)
Van het bestuur van Hilversum Cuir 2000 kregen alle spelers, coaches en teamleider Mike Zuziak een fraai gedrukt certificaat keurig in het Engels gesteld en dat werd op hoge prijs gesteld.

Lachen geblazen

Wie zondagavond niet in de Bussumse honkbalvallei aanwezig was, heeft veel gemist. Het team van The Falcons ging toen een partijtje softbal aan (slow-pitch) tegen hun gastouders c.q. leden uit het gezin.

Na de hete dag was het goed toeven in de Vallei en is er braaf gelachen vanwege de „show" die men aan dit treffen gaf. Oud-gediende uit het honkbal Frans van Kappel, als catcher fungerend, was het beste op dreef zowel in het spel als komiek.

Aan Falconzijde speelde Mike Zuziak mee en coach Don Golcynski die er een feestsigaar bij opstak (zie foto), een „krijgertje" van Jan Kort. ,,Wij hebben hem nog niet zien roken" aldus Annie van Gardeingen echtgenote van de voorzitter van Hilversum Cuir 2000, die de coach heeft ,,ingekwarterd”. „Als dat maar goed afloopt” was haar slotbetoog.

Jan Kort als coach had handen vol werk om zijn mannen te leiden en regelmatig te wisselen. Jan Sluimer, de „huisschilder" van ORWO-HCAW kreeg enkele keren de handen opeen na fraai vanigen en missen.

De uitslag was niet belangrijk, maar zover wij het konden nagaan kwamen The Falcons tot meer dan tien runs tegen de gastouders nul. Er is in de Dug-Inn nog lang nagepraat over deze echte ontspanningsavond.

Eind in zicht

Het einde van de trip komt nu in zicht. Vandaag wordt in Den Haag gespeeld en morgen de wedstrijd-serie (uit) afgesloten bij de Pirates in Amsterdam. Donderdag de laatste dag wordt in Bussum doorgebracht met om 18 uur een wedstrijd tegen ORWO-HCAW en dan de fondueavond nabij 'die Dug-Inn, waar ook de gastouders welkom zijn. Vrijdagmorgen is het vertrek naar Grand Rapids.