dinsdag, 22 juli 1975

Jonge Amerikaanse honkballers veertien dagen te gast in Bussum

BUSSUM — Van 26 juli tot 8 augustus zal een groep jonge Amerikanen in Bussum verblijven als gast van de Stichting Culturele Uitwisseling 't Gooi. Het zijn honkballers, die in de komende weken elf wedstrijden zullen gaan spelen en niet alleen in Bussum. Zij zullen mei hun gastheren ook elders in den lande aantreden, maar hebben Bussum als uitgangspunt. De organisatie waarvan Jan Kort de leiding heeft, zal de gasten zaterdagmorgen verwelkomen in de Dug-Inn, het clubhuis van ORWO-HCAW. Om 7.30 wordt op Schiphol geland en men verwacht de aankomst in Bussum rond half negen.

Bussum was in 1971, 1972 en 1973 de eerste plaats op het vasteland van Europa, die door een groep Amerikanen, afkomstig van Blue Lakes Fine Arts Camp werd bezocht. Men bleef hier voor enkele dagen alvorens een toernee door Europa te maken.

Aan Bussumse groepen werd de mogelijkheid tot een tegenbezoek verschaft aan Michigan. Tussen Nederland en Michigan bleek nog een andere band. Tijdens Haarlemse Honkbalweken waren als gast aanwezig Bob Sullivan en zijn team uit Grand Rapids. Bij de officials bevond zich ook de Mayor (burgemeester) van Grand Rapids, de heer Lynman S. Parks. Omdat zijn aanwezigheid samenviel met de laatste avond van The Blue Lakes Fine Arts Camp in Bussum, haalde men hem van Schiphol af en bracht hem naar Bussum. Inmiddels was er een plan een aantal jeugdspelers van ORWO-HCAW naar Michigan te laten reizen. Het werd middels Mayor Lynmann toen Grand Rapids en daar hebben de jonge HCAW'ers in 1973 geweldige ervaringen opgedaan.

Nu komen de jongens uit Grand Rapids voor een tegenibezoek in Bussum en men hoopt de Amerikaanse jongelui, 15 in getal, met twee coaches en een afgevaardigde van de stad Michigan een prettige tijd te bezorgen. Jammer is het dat Mayor Lynmann niet van de partij kan zijn, maar men heeft daar verkiezingen en zodoende kan de heer Lynman zijn post niet verlaten.

Onderkomen

Het was ondanks het geringe aantal jongens dat men onder moest brengen, deze in gezinnen te plaatsen. Men had de zaken aanvankelijk rond, maar door afzeggingen en vakanties zit het nog niet helemaal voor elkaar. Wie nog een mannetje kan onderbrengen, dient de telefoon te grijpen en nummer 19138 te draaien. Jan Kort is de „aannemer".

Lijvig programma

Het Falcon Baseballteam, de naam waaronder de Amerikaanse honkballers uitkomen krijgt het op de eerste dag wat gemakkelijk. Na hun aankomst worden de jongens in de Dug-Inn aan de pleegouders voorgesteld en zullen ongetwijfeld Bussum kunnen „verkennen”. Om 20.30 uur is er een gezellige avond in de Dug-Inn.

Zondag (27 juli) komen de Falcons aan honkballen toe. Om 11.30 uur een partijtje tegen de ORWO-HCAW-selectie en dan om 15 uur tegen de jeugd. Maandag 28 juli wordt in Naarden gespeeld tegen Oosterloo Fashion Ministerpark om 18.30 uur. Om 17.30 uur ontvangst in de kantine en wordt de maaltijd gebruikt. Dinsdag 29 juli gaat de reis naar Eindhoven en wordt in de namiddag in Geldrop gespeeld. Woensdag 30 juli is er een trip naar Arnhem en omgeving en blijven de knuppels thuis. Donderdag is een geheel vrije dag voor de Amerikanen. Vrijdag 1 augustus wordt de draad weer opgenomen. Men gaat naar Volendam en Marken en speelt om 18 uur een wedstrijd in Heerhugowaard tegen Noord-Holland.

Zaterdag 2 augustus wat dichterbij want de reis gaat dan naar Utrecht. En dat is per trein, stellig een bijzonderheid voor de Amerikanen, die daar in eigen land geen trein in hun omgeving kennen. UVV is de gastheer waar men tegen de jeugd van deze club zal spelen.

Tweede week

De tweede week (zondag 3 augustus) gaat in met een wedstrijd in Hilversum tegen Cuir 2000. Om 19 uur wordt in de Bussumse Honklbalvallei een softbalwedstrijd gespeeld.

Maandag 4 augustus staat Rotterdam op het reisplan. Men bezoekt daar de Maasstad en in de namiddag wordt een wedstrijd gespeeld in Schiedam. Dinsdag 5 augustus wordt Den Haag bezocht en om 19 uur komen de Falcons in actie op het honkbalveld tegen een combinatie van Den Haag. Woensdag 6 augustus is de hoofdstad aan de beurt. Na de wedstrijd tegen „Pirates" is er later in de avond een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Donderdag 1 augustus is er weer een „thuiswedstrijd” want dan wordt opnieuw gespeeld tegen ORWO-HCAW in de Vallei. Na afloop en dat is rond 20 uur is er een fondue-avond, waarbij de gastouders van harte welkom zijn.

Vrijdagmorgen en dan zijn wij aangeland op 8 augustus vertrekken de jongelui naar Schiphol om de terugreis naar Grand Raipids te aanvaarden.