Ronald van Dam

UVV maakt met verjonging van nood een deugd

Trainer/coach Ruud Kok hoopt op handhaving in eerste klasse

TRAINER/COACH RUUD KOK: "De jongens moeten nog erg veel leren (Foto: Utrechts Nieuwsblad)
UTRECHT - Vorig jaar was Patrick Braas nog een van de jongste honkballers bij UVV. Dit seizoen is hij met zijn 22 jaar opeens de oudste van het team. Van de Nederlanders dan, want de Amerikaanse werper James Naviliat is al 25. De rest van de UVV-ers is piepjong Met de van Geinoord afkomstige Jose Bias, die pas zestien is, wel als de allerjongste van de klas.

Dat UVV komend weekeinde bij de competitiestart een selectie vol 'broekjes' het veld in stuurt is uit nood geboren. Van het team dat vorig jaar degradeerde naar de eerste klasse is niemand meer over. Na de massale leegloop tijdens het seizoen bleven nog vijf spelers over. Van dat vijftal kozen de talenten Danny Wout en Max Brevet voor hoofdklasser HCAW, vroeg Hans Bos overschrijving naar Zuidvogels en besloten John de Bie en Hans Konings in het tweede te gaan honkballen.

Het bestuur benaderde vervolgens nog wel Leo Geerligs en Patrick Braas, twee van de tussentijds afgehaakte spelers, maar daarvan had alleen outfielder Braas trek'om weer terug te komen. Geerlings koos voor het tweede. Dus restte het UVV-bestuur weinig anders het Interregio-team met jeugdige talenten maar voor de leeuwen te gooien. De man die dit jonge team in de eerste klasse moet zien te houden is Ruud Kok, vorig jaar nog trainer/coach van stadgenoot BSCU. Handhaven is de opdracht die Kok van het bestuur heeft meegekregen, om zo langzaam weer aan een fatsoenlijk ,team te kunnen bouwen. En meer dan overleven zit er ook niet in, daarvan is Kok zich bewust. "Ze moeten nog ontzettend veel leren, zijn ook nog bang. Op dit niveau staan de jongens tegenover hele andere pitchers. Maar ze willen heel graag, dat is prettig werken". Dat laatste wordt door teammanager Frans van Elst beaamd. "Ik weet niet wat ik meemaak in de dug-out. Geen gezeik over geld en andere dingen. Deze jongens komen om te honkballen. Een verademing".

Eigenlijk was Ruud Kok niet van plan om dit seizoen weer in een dug-out te gaan zitten. "Nee, ik wilde het een jaartje rustig aan doen. Maar ik kwam in gesprek met een bestuurslid van UVV en die vroeg me of ik geen zin had om dit team te gaan doen. Het blijft toch een leuk spelletje, ik kan het eigenlijk niet missen".

Kok beschikt komend seizoen wel over een Amerikaanse werper. James Naviliat kwam in het verleden uit voor HCAW, werd daar verliefd op de dochter van de voorzitter en had derhalve wel zin om bij UVV te komen gooien. Kok: "Je moet altijd maar afwachten met Amerikanen. Meestal gaat het een paar maanden goed, maar dan gaan ze zich vervelen met alle gevolgen van dien. Deze jongen maakt op mij wel een positieve indruk. Hij doet een fysiotherapie-opleiding en woont samen. Dat is toch een veel betere situatie voor zo'n jongen. En gooien kan ie, ik denk dat hij een stuk of tien wedstrijden voor ons kan gaan winnen".

Desondanks heeft UVV, dat zaterdag naar OVVO moet en zondag op Verthoren Crash Zwolle ontvangt, een nijpend tekort aan werpers. Outfielder Patrick Braas is druk bezig zich om te scholen en heeft in de voorbereiding tegen de reserves van Pioniers al negen Innings lang met succes op de heuvel gestaan. Verder beschikt Kok nog over Bertram Matzer en wil Maurits Zöllner zich ook in het pitchen bekwamen. Eventueel kan Kok zelf ook nog naar de heuvel. "Dan moet wel eerst mijn overschrijving in orde gemaakt worden, want ik heb vorig jaar een paar innings meegespeeld bij BSCU. Ik ben nu eigenlijk veel te laat voor overschrijving, maar ze schijnen wel uitzonderingen te maken. Toch is het in eerste instantie de bedoeling dat de jongens het zelf gaan doen". Kok zal ook niet meer met 'oudgedienden' John de Bie, Hans Konings en Leo Geerlings gaan praten." Dat is al genoeg gedaan. Zij hebben er bewust voor gekozen om in het tweede te gaan spelen. Er zit bij die jongens wat oud zeer naar het bestuur toe over de dingen die vorig seizoen zijn gebeurd. Daarom willen ze niet.

Selectie UVV: Patrick Braas (werper/outfield), James Navillat (werper), Bertram Matzer (werper), Marcel Swartz (catcher). Xander Jongejan (Infield), Guido Teekamp-Gout (Infield), Jesse van Wiggen (Infield), Joost de Wissel (infield), Mauirits Zöllner (pitcher/outfield), José Bias (Infield/outfield), Maurice Verheul (Infield), Willem Feitsma (catcher/infield), Paul van Eeten (outfield) en Miquel Bos (outfield).