maandag, 12 juli 1971

In Bussum was het na zeven innings al bekeken: 14-1 zege voor Sparta

HCAW ZAKT NAAR VIJFDE PLAATS

TWEEDE DUEL 9-2 VERLIES

Johnny Jonkers bereikt het derde honk. Een onderdeel van een seconde later zou hij scoren omdat Jan de Graaf de bal laat doorschieten. (Foto: Goois Nieuwsblad)
BUSSUM/ROTTERDAM — Twee zeer zware nederlagen. Dat is het resultaat van de met veel hoop tegemoet geziene wedstrijden tegen het sterke Sparta. Zaterdag, in Bussum, was het helemaal verschrikkelijk. Na zeven innings konden de spelers zich gaan verkleden. Het was toen al 14—1 voor Sparta. In de eerste drie innings ging het uitstekend, maar daarna kreeg Ade Fijth, dit seizoen voor het eerst werper in een thuiswedstrijd omdat Rob Hoffmann op vakantie was, zes man over de thuisplaat. In Rotterdam werd het „slechts" 9—2 waarbij vijf runs in de achtste inning werden gescoord. Toen zakte Rob Hoffmann, die even was overgekomen uit Groningen, weg. Zaterdag maakte Ad Smith vier veldfouten, gisteren lieten Wim Hageman en Rob van der Gaast met twee fouten op het derde honk vijf runs scoren.

In de thuiswedstrijd begon HCAW voortreffelijk. In de eerste drie innings was Ade Fijth ongenaakbaar. Alleen Harry van de Berg kwam door vier wijd pp de honken. Aan de andere kant bereikte Ad Smith in de eerste de beste slagbeurt al het derde honk door een honkslag, een gestolen honk en een fout. Een slagbeurt later sloeg Julio Hazel ook een honkslag, maar de langzame Hazel ging uit op het tweede honk bij een steelpoging.

De vierde slagbeurt van Sparta was fataal voor de Bussumers. De inleiding vormde eigenlijk een „verschil van mening" met hoofdscheidsrechter Van Beek Volgens de HCAW'ers (en ook de Spartanen) beoordeelde hij de curves van Ade Fijth slecht. Daardoor raakten achtervanger Peter de Graeve en Ade Fijth geïrriteerd. Fijth ging de ballen recht over de plaat gooien. Dat was voor de dit jaar echt niet sterke slagploeg van Sparta een kolf je naar de hand.

Ongelukkig

Vijf ongelukkige honkslagen verdwenen tussen de Bussumse velders. Bovendien werden er drie fouten gemaakt. Toen het 6—0 stond werd er druk gewisseld. Eerste honkman Rob van der Gaast kwam in plaats van Allen Harris op het tweede honk. Eerste honkman werd Jan Schriek en Ade Fijth moest plaats maken voor René Boïn, die zijn debuut in de hoofdklasse maakte.

In het begin leek het er op dat Boïn de slagploeg van Sparta kon afstoppen. In de zesde slagbeurt werd ook hij om zijn oren geslagen. Vier honkslagen en de eerste fout van Ad Smith zorgden voor vier runs. In de volgende slagbeurt was het afgelopen met HCAW. Ad Smith kwam onder te grote druk te staan maakte drie veldfouten en hielp Sparta aan zijn 14—1 overwinning.

HCAW scoorde in de vijfde slagbeurt tegen. Jan Schriek mocht de twijfelachtige eer redden. Door een fout kwam hij op de honken, door een volgende fout bereikte hij het derde honk en een doorgeschoten bal van Hans Augustinus bracht hem binnen. Jan Prins vertelde na de wedstrijd dat hij ondanks de 6—1 achterstand nog hoop kreeg want Rob van der Gaast en Peter de Graeve kwamen ook op de honken. Wim Hageman, invaller voor derde honkman Jan de Graaf, gaf een mooie honkslag. Het leek er op dat Rob van der Gaast ging scoren, maar de aangooi van Jan Kramer Freher uit het buitenveld was te goed. Daarna bereikte alleen Rickey Placidus (helemaal genezen) door een honkslag en de eerste fout in deze competitie van Hamilton Richardson het derde honk.

Aan het eind van de wedstrijd wilde coach Jan Prins nog wisselspelers inzetten, maar er waren er niet meer. Roley Wout was nog op vakantie en Jan van Ewijk was thuis omdat hij de dag ervoor vader van een zoon was geworden.

Beter

In Rotterdam ging het lange tijd beter. Rob Hoffmann stond op de heuvel en met behulp van zijn veld hield hij de Spartanen lang in bedwang. Alleen in de tweede slagbeurt bereikten Beckers en Jonkers door honkslagen de honken. Daarna smeet Wim Hageman de bal over het eerste honk waardoor beide Spartanen konden scoren.

In de volgende slagbeurt scoorde HCAW al tegen. Rob Hoffmann en Ad Smith kregen van de niet sterk, maar wel tactisch werpende Ben de Brouwer vier wijd. Rob Filipiak volgde met een opofferingstootslag waarna Rickey Placidus met een opofferingsslag Hoffmann binnenbracht: 2—1.

Lang bleef deze stand gehandhaafd. HCAW-honklopers verprutsten wel enkele kansen. Rob van der Gaast werd van een honk „gepikt" en Ad Smith ging uit bij een steelpoging. In de zevende slagbeurt scoorde Sparta weer twee runs. Een driehonkslag van Hamilton Richardson was de grote boosdoener.

Een driehonkslag van Rickey Placidus en een daarop volgende opofferingsslag van Hazel (4—1) bracht nog wat hoop, maar die werd gelijk de bodem ingeslagen.

Debuut

In de achtste slagbeurt moest Rob Hoffmann honkslagen van Beckers, Jonkers, Augustinus en De Brouwer toestaan. Het was inmiddels 6—1 en Rob Hoffmann werd vervangen door Allen Harris. Evenals Boïn stond Harris voor het eerst op de heuvel in de hoofdklasse. Harris deed het goed. Ed van de Berg kreeg nog wel vier wijd, maar Harry van de Berg ging uit op drie slag. Richardson sloeg ook niet zo best op Harris, maar een tikje van hem naar het derde honk werd verkeerd beoordeeld. De aangooi van Rob van der Gaast naar het eerste honk ging er zo ver naast dat drie mensen binnen konden komen: 9—2.

Aan de HCAW-spelers was het niet erg te merken, maar mentaal waren ze wel aangeslagen. In de negende slagbeurt presteerden ze niet veel. Toch verwachten ze dat ze er volgende week tegen Storks weer helemaal zijn.