Jan-Pieter van Woensel
maandag, 10 mei 1971

Elf innings waren weer te veel voor dapper HCAW

Sparta was zaterdag te sterk

Een verwarde situatie op het tweede honk. Piet van de Wilk (21) is uit. Hij glijdt wel naar het tweede honk waar ook Ben de Brouwer net gearriveerd is. Jan de Graaf (links) en Rob Hoffmann (15) kijken toe hoe Ad Smith tikt. (Foto: Goois Nieuwsblad)
ROTTERDAM/BUSSUM — HCAW is de extra innings-ploeg. Na verlenging tegen Ajax en Haarlem Nicols volgde gisteren de verlenging tegen Sparta. Op zichzelf een prachtige prestatie: tegen een ploeg als Sparta verlengen, maar de punten tellen en die tellen tot nu toe niet in het voordeel van HCAW. In elke verlenging werd verloren. Sparta scoorde in de elfde inning door een homerun van Hamilton Richardson twee punten en won daardoor met 2—4. Zaterdag had Sparta ook al gewonnen. Een machteloze HCAW-slagploeg scoorde niet. Sparta scoorde vier runs.

HCAW heeft een levensgroot catchers-probleem. In elke wedstrijd laten Fred Remmers en Peter de Graeve te veel steken vallen. Bijna elke slagman, die een run scoort, heeft wel een doorgeschoten bal in zijn rijtje staan; Zaterdag gebeurde dat driemaal bij Fred Remmers. Zondag kwam Hans Augustinus zelfs op twee doorgeschoten ballen van De Graeve binnen.

In Rotterdam had HCAW tegen de „wel te raken" werper Fred Beckers niet veel te vertellen. Drie honkslagen lieten de Bussumers slechts noteren. Daar was wel een driehonkslag van Rickey Placidus bij, maar het was niet genoeg. HCAW kreeg óók slechts drie mensen op dé honken.

zonder Prins

Misschien is alles wel terug te voeren op het ontbreken van coach Jan Prins in de eerste slagbeurten. Jan Prins is vooral mentaal altijd een grote steun voor zijn spelers. Zaterdag was hij er in het begin echter niet bij. Samen met Ad Smith stond hij met autopech in Amsterdam. Hij kon wel de slagvolgorde doorbellen, maar zijn team startte gedeprimeerd. De „arme" Jan van Ewijk kreeg de taak om als coach op te treden. Ad Smith was nog net op tijd om de eerste runs te zien scoren. Zijn vervanger op de korte stopplaats, Jan de Graaf, liet een bal van Harry van de Berg door. Deze kon door een doorgeschoten bal doorstormen naar het tweede honk. Hamilton Richardson zorgde er met een zuivere tik voor dat Van de Berg kon scoren. Een honkslag en een fout van Rob van der Gaast (tweede honk) waren genoeg voor de tweede run.

In de vierde slagbeurt zou Spencer Mills voor het derde punt zorgen. Hij kwam door een honkslag op het eerste honk, bereikte het tweede honk door een doorgeschoten bal en scoorde door een tik van Jan Kramer Freher en een stootslag van Ed van de Berg.

„Hammy" Richardson bepaalde de eindstand op 4—0. Een fout van eerste honkman Jan Schriek, een doorgeschoten bal en een tweehonkslag van Ed van de Berg zorgden voor de run.

Rickey Placidus, Roley Wout en Peter de Graeve (invaller voor Fred Remmers) waren de enigen die door honkslagen de honken bereikten.

Krachtproef

Zondag, op het prachtige en sfeervolle veld (wel wat anders dan bij Sparta waar door de Cupfinal weinig publiek was) van HCAW, was het een enorme krachtproef. Even zag het er naar uit, dat Sparta na negen innings aan het langste eind zou trekken. Niet in de eerste vijf innings. Rob Hoffmann en zijn veld waren bijna niet te bespelen. Het minimum aantal Sparta-mensen kwam aan slag.

Bij HCAW daarentegen was Roley Wout in de tweede slagbeurt al door een fout op de honken geweest. In de derde inning lukte dat Ad Smith door vier wijd.

Mislukt

De beste kans op scoren had HCAW in de vierde slagbeurt. Julio Hazel kwam op de honken door een, honkslag. Roley Wout volgde zijn voorbeeld en sloeg daarmee Julio Hazel naar het derde honk. Een poging van Peter de Graeve zich op te offeren mislukte jammerlijk. De Graeve miste de bal en Hazel zat ingesloten.

In de zesde slagbeurt kwam HCAW achter te staan. Piet van de Wilk bereikte het eerste honk door een fout van eerste honkman Ade Fijth, kwam verder door een stootslag van Hans Augustinus, maar ging uit op een velderskeus. Ben de Brouwer, die hierdoor op het; tweede honk kwam zou scoren. Een honkslag van Johnny Jonkers zorgde daarvoor.

Twee slagbeurten later maakte Hans Augustinus er 2—0 van door een velderskeus een gestolen honk en twee doorgeschoten ballen.

In de gelijkmakende slagbeurt redde HCAW zich. Ben de Brouwer kreeg een inzinking. Hij gaf Jan van Ewijk (ingevallen voor dé dit weekeinde aan slag falende Jan de Graaf) vier wijd. Van Ewijk ging weliswaar uit op een stootslag van Rob Hoffmann, maar de laatste kwam verder door vier wijd van Ad Smith. Ben de Brouwer wierp daarna op de voet van Rickey Plaeidus en alle honken waren vol. Julio Hazel (niet drie honkslagen in vijf beurten de beste slagman) hitte Hoffmann en Smith binnen. Ad Smith had allé geluk toen achtervanger Augustinus uit balans raakte.
Hans Augustinus bereikt op tijd het tweede honk. Ad Smith (rechts) wacht nog op de bal Scheidsrechter Meijer geeft de Spartaan in. (Foto: Goois Nieuwsblad)

De negende inning was puntloos en dat betekende verlengen. Tweemaal was de verlenging een mislukking voor de Bussumers geweest en iedereen wachtte met angst en beven de tiende inning af. Rob Hoffmann was nog ongenaakbaar: tweemaal drie slag en een vangbal was al wat Sparta presteerde. Bij HCAW ging het niet véél beter: drie slag voor Hoffmann, vier wijd voor Smith, drie slag voor Fijth (op een stootslagfout) en een vangbal in het verre verreveld voor Placidus.

Homerun

Het werd moeilijker voor HCAW. De kop van de Sparta-slagploeg kwam aan de beurt. De eerste worp was al raak. Johnny Jonkers sloeg zichzelf op het eerste honk. Hij kwam verder door een tikje van Harry van de Berg, maar daarna pas kwam het echte slaggeweld: Hamilton Richardson, Nederlands sierlijkste, maar waarschijnlijk ook sterkste slagman. De nuttige „Hammy", die goed bekeken eigenlijk opzettelijk vier wijd had weten te krijgen, deed het weer: niet een ferme klap verdween de bal over de afrastering: 2—4 en HCAW was eigenlijk al verslagen. Alleen Roley Wout kwam door vier wijd nog op de honken.

HCAW behaalde weer een morele overwinning op een sterke tegenstander, maar dat helpt niet als er niet gewonnen wordt.

SCOREBORD
HCAW 000000000 = O
Sparta 20010100x = 4
HCAW:
Ade Fijth: 5x3 slag, 1 x 4 wijd, 7 honkslagen tégen. Fouten: 3.
Rickey Placidus 0,250, Roley Wout 0,333, Peter de Graeve 1.000.
Sparta:
Fred Beckers: 6x3 slag, 0 x wijd, 3 honkslagen tegen. Fouten: 0.
Hamilton Richardson 0,500, Spencer Mills 0,500, Ed van de Berg 0,500, Johnny Jonkers 0,250, Jan Kramer Freher 0,250.

Sparta 00000101002 = 4
HCAW 00000002000 = 2
HCAW:
Rob Hoffmann: 6x3 slag, 1x4 wijd, 5 honkslagen tegen.
Fouten: 3.
Julio Hazel 0,600, Roley Wout 0,333.
Sparta:
Ben de Brouwer: 9x3 slag, 5x4 wijd, 4 honkslagen tegen. Fouten: 1.
Johnny Jonkers 0,500, Hamilton Richardson 0,250, Piet van de Wilk 0,250, Jan Kramer Freher 0,167.
Homerun: Hamilton Richardson (11e inning).