ORWO /HCAW met lege handen

BUSSUM - Peter van der Ster ontwijkt handig een poging van Hudson John om hem uit te tikken. (Foto: Fotostudio Vonk)
BUSSUM/HAARLEM - Het is ORWO/HCAW niet gelukt ook maar één punt te bemachtigen in de dubbel tegen Aktie '68 Kinheim. In Bussum was ORWO-HCAW zaterdagmiddag kansloos tegen pitcher Nol Beenders en moest men genoegen nemen met een 8-1 nederlaag.
In Haarlem leken 2e Pinksterdag de kansen gekeerd. Na vijf volledige innings had ORWO-HCAW een riante voorsprong van 6-0 opgebouwd. Maar nadat Aktie '68 in de 6e innning al was teruggekomen tot 6-2 nam het in de 7e inning de leiding over. Nadat de achterstand al was teruggebracht tot 6-5 nam coach Ray Jenken met 3 honken bezet de plaats in van slagman Ron Vader. Dit pakte goed uit, want de eerste bal die hij van pitcher Cees Wijdekop kreeg sloeg hij weg voor een 3-honkslag, waarmee hij de stand op 8-6 voor Aktie '68 bracht. .In de 8e inning werd de eindstand ten slotte bepaald op 10-6.

Lead-off van Aktie '68 Kinheim Frank Lewis opende met een infield hit, stal het tweede honk en bereikte het derde honk op een fout waarna hij op een opofferingsslag van F. Breek eenvoudig de score kon openen voor Aktie '68. Hudson John volgde nog met een honkslag maar hij ging uit op het 2e honk voor de derde nul.

ORWO-HCAW kon in de gelijkmakende inning hier weinig tegenover stellen. Arnold Smith (actie), Alfred de Leeuw (3-slag) en Wim Hageman (actie) gingen voor 3 nullen aan de kant.

Dubbelspel

In de 2e inning werd Stef v. d Sluis uitgevangen door derde honkman, waarna H. v. Driel Krol naar het 1e honk mocht met een geraakt werper, waarop hij meteen het 2e honk stal. Ook F. v. d. Putten mocht naar het 1e honk na geraakt werper, waarna J. Wijnekus de bal op korte stop Arnold Smit sloeg, die gooide hem naar 2e honkman Jan de Graaf, die hem op zijn beurt voor een fraai dubbelspel door expedieerde naar 1e honkman Andre Boddendijk.

In de gelijkmakende slagbeurt opende Jos Kervers met een honkslag. Hij sneuvelde echter op het 2e honk door een tik van Andre Boddendijk op de korte stop. Andre Boddendijk bereikte het 2e honk op een tik van Roy Janssen die echter zelf uitging. Peter v d. Ster ging hierna uit door een actie van de 3e op de 1e honkman. In de 3e slagbeurt van Aktie '68 opende Frank Lewis opnieuw met een honkslag. Hij sneuvelde echter op het 2e honk, waardoor C. Montvidas echter het 1e honk kon bereiken.

Montvidas stal ook nog het 2e honk, waarna F. Breek voor de 2e nul werd uitgevangen. Hudson John kon echter met een honkslag C. Montvidas toch nog over de thuisplaat voeren.

Veldwerk

Door goed veldwerk en pitchers-werk gebeurde er in gelijkmakende 3e en in de 4e inning weinig. In de 3e gelijke slagbeurt voor ORWO HCAW gingen eerste Jan de Graaf en René Boin uit op 3-slag, waarna Arnold Smit sneuvelde op een vangbal van de 3e honkman. In de 4e slagbeurt was Stef v. d. Sluis de 1e nul door een vangbal van Arnold Smit. H. v Driel Krol ging uit actie 5-3, waarna F. v. d. Putten het 1e honk bereikte op 4-wijd. Hierna ging J. Wijnekus echter voor de 3e nul aan de kant door een vang van catcher Alfred de Leeuw. Dezelfde Alfred de Leeuw werd echter op zijn beurt als eerste nul uitgevangen door de eerste honkman. Wim Hageman kreeg 4-wijd, maar ging uit bij het stelen van het 2e honk, waarna ook Jos Kervers werd uitgevangen. In de 5e slagbeurt van Aktie '68 gingen achtereenvolgens F. Lewis, C. Montvidas en F. Breek voor een nul aan de kant.
Op een wilde worp kon Roy Janssen het 3e honk bereiken, maar hij sneuvelde bij het stelen van de thuisplaat door een aangooi van de pitcher naar de catcher. Hierna gingen zowel Peter v. d. Ster als Jan de Graaf met 3-slag aan de kant.

Tegenpunt

In de 5e slagbeurt kon ORWO-HCAW dan eindelijk een tegenpunt scoren. Andre Boddendijk opende met een honkslag en kon op een honkslag van Roy Janssen het derde honk bereiken. Roy Janssen stal het 2e honk, waarop Andre Boddendijk hetzelfde deed met de thuisplaat, waarmee hij de achterstand terugbracht tot 1-2.

De reactie van Aktie '68 kwam meteen. Hudson John opende met een 2 honkslag. Nol Beenders bracht Hudson John met een honkslag op het 3e honk, waarna Stef v. d. Sluis met een honkslag Nol Beenders op -het' 2e honk bracht en Hudson John over de thuisplaat l-3. Met een opofferingsstootslag bracht H. v. Driel Krol de honklopers een honk verder, waarna Nol Beenders kon scoren op een opoffering van F. v. Putten. Stef v. d. Sluis kon tenslotte nog scoren op een honkslag van J. Wijnekus.

In de gelijke slagbeurt ging Cees Wijdekop, die René Boin als pitcher was komen vervangen met 3-slag van tegenstander pitcher Nol Beenders aan de kant, waarna Arnold Smit op een fout het 1e honkbereikte, Alfred de Leeuw kreeg 4-wijd maar sneuvelde op het tweede honk op een velderskeus voor Wim Hageman. Arnold Smit had ondertussen wel het derde honk bereikt, maar zou niet over de thuisplaat gaan daar Jos Kervers met 3-slag voor de 3e nul uitging.

Fouten F. Breek sloeg voor Aktie '68 een honkslag, waarna Hudson Johm volgde met een 2-honkslag <> van de wedstrijd. Zowel F. Breek als Hudson John konden <> op 2 fouten an het Bussumse veld, waarmee de stand al was opgelopen tot 1-7.

Het offensief dat de Bussumse formatie in de laatste 3 innings inzette mocht niet meer baten, verder dan het 3e honk kwam men niet meer. Wie nog wel een keer het genoegen mocht smaken de thuisplaat te passeren was echter J. Wijnekus van Aktie '68 die een 3-honkslag sloeg en kon binnenlopen op een tik van F. Ledewis. waarmee de eindstand op l—8 voor Aktie '68 Kinheim werd bepaald.

Haarlem

In de 2e slagbeurt opende André Boddendijk met een infield hit. Hij bereikte het derde honk door een fout van de 2e honkman die met een door Ade Fijth geslagen bal dacht André Boddendijk op het 2e honk uit te maken, maar hij gooide de bal langs de korte stop. Robbie van Veen kreeg 4-wijd, waardoor alle honken volliepen, waarna Peter v. d. Ster met een fraaie 2-honkslag zowel André Boddendijk als Ade Fijth over de thuisplaat haalde.

Robbie van Veen kon hierna nog scoren op een doorgeschoten bal. Behoudens Hudson John die in de 2e innings het 3e honk en F. v. d. Putten die in de 5e innings het 2e honk bereikte, kwam er van Aktie '68 in de eerste vijf innings niemand verder dan het Ie honk.

Optimisme

Het Bussumse publiek dat was meegekomen zag al zeer optimistisch het einde van de wedstrijd tegemoet, temeer daar ORWO HCAW regelmatig bleef scoren. In de 4e slagbeurt kon Gerrit de Ruiter 4—0 aantekenen, waarna Ade Fijth in de 5e slagbeurt Andre Boddendijk met zich over de thuisplaat voerde door middel van een zeer verre homerun, waarmee de stand tot een 6—0 voorsprong werd uitgebouwd.

In de 6e slagbeurt opende Frank Lewis voor Aktie '68 met een 3-honkslag, waarna hij kon scoren op een doorgeschoten bal. Hudson John volgde even later met een solo homerun en tekende daarmee 6—2 aan.

Ommekeer

De ommekeer in de wedstrijd begon zich af te tekenen. C. Montvidas opende met een schitterende stoothonkslag, waarna hij kon scoren op een 3-honkslag van H v. Driel Krol, die op zijn beurt op een fout kon scoren. F. v/d. Putten werd uitgevangen, waarna Nol Beenders, Frank Lewis en F. Breek met 3 honkslagen alle honken lieten vollopen.

Coach Jan Schriek greep nu echter in en verving pitcher Ade Fijth door Cees Wijdekop. Stef v/d Sluis ging uit via een actie en Nol Beenders kon scoren, waarna Cees Wijdekop alle honken weer liet vollopen door Hudson John opzettelijk 4-wijd te geven. Hierna kwam Ron Vader aan slag, waarvoor coach Ray Jenken echter zelf de knuppel ter hand nam. Met succes zelfs, de eerste bal die hij kreeg ging weg voor een gave 3-honkslag waarop 3 punten binnenkwamen en de achterstand was omgezet in een 8—6 voorsprong.

In de 8e inning konden H. v. Driel Krol en F. v/d. Putten de stand tenslotte nog uitbouwen tot een 10—6 overwinning, waarmee een wel erg triest eind aan de wedstrijd was weggelegd voor ORWO HCAW.

Werpcijfers

Bussum: ORWO HCAW (René Boin/Cees Wijdekop) 1—1—12 en 4 fouten Aktie '68 Kinheim (Nol Beenders/C. Tomas) 11—3—5 en 2 fouten.
Haarlem: Aktie '78 Kinheim (C. Tomas, Nol Beenders, Stef v/d. Sluis) 10—2—13 en 4 fouten ORWO HCAW (A. Fijth, C. Wijdekop, R. Boin) 3—2—12 en 3 fouten.