Van onze medewerker

HCAW laat coach Brian Farley genieten

Kinheim ondervindt dat Bussumse strijdlust terug is

Patrick de Lange hield zaterdag de slagploeg van Kinheim onder de duim. (Foto: Ton Kastermans)
BUSSUM, HAARLEM HCAW-coach Brian Farley weet het zo langzamerhand wel. Zijn team zit vol met 'clutch-honkballers'. Spelers die als het er echt om gaat de knop omzetten en er staan. Dus toen HCAW na een stroef seizoen en een wisselvallig slot moest aantreden in de play-offs tegen Kinheim, vertrouwde Farley erop dat de strijdlust bij zijn pupillen volledig terug zou zijn. De Bussumers beschaamden dit vertrouwen niet en stormden in drie partijen over Kinheim heen en plaatsten zich hiermee voor de Holland Series.

Toch had Farley vooraf wel het gevoel dat hij nog even de puntjes op de i moest zetten na de dikke nederlaag vorige week tegen ADO. „Ik probeerde het vuurtje op te poken door te stellen dat we niet gaan strijden voor de titel. We zijn namelijk al kampioen. Andere—teams willen dit van ons stelen. Zie dit maar alsof ze je kind of je vrouw willen afpakken, vertelde ik de spelers om ze nog scherper te krijgen. Als extra 'lucky charm' had ik de kampioensfoto van vorig jaar meegenomen en in de dug-out gezet".

En zo begonnen de Bussumers vrijdag (0-10) tot op het bot gedreven aan de halve finales. Zaterdag gingen de Bussumers op dezelfde voet verder en werd Kinheim in zesenhalve inning opnieuw flink ingemaakt. HCAW sloeg in dit duel in de vierde inning zijn slag. Vlot kwamen de Bussumers op 3-0. Nick Fridsma sloeg vervolgens alle hoop bij de Kinheimers op een goede afloop weg, door met twee man aan boord de bal het veld uit te jagen: 6-0. HCAW liep in de resterende slagbeurten verder uit naar 11-0 mede dankzij homeruns van Lars Koehorst en Gino Arrindell. De overwinning was mede zo gemakkelijk omdat pitcher Patrick de Lange de slagploeg van Kinheim volledig onder de duim had.

Farley had deze eerste twee partijen in de play-offs zitten genieten. „Dit was ongelofelijk, imponerend. Beter dan dit kan eigenlijk niet. Op alle fronten waren we Kinheim de baas. Je hoeft als coach dan niets te doen. Behalve met veel plezier toekijken".

Maar Farley waakte voor al te veel optimisme. Hij wist dat er nog een zware derde wedstrijd voor de deur stond. Kinheim zou in deze partij de sterke Amerikaanse werper Tajah Merrill inzetten en Farley moest een beroep doen op de talentvolle, maar jonge en onervaren Albert van Vuure en de net van een blessure herstelde Patrick Tensen. De twee Bussumse pitchers konden niet voorkomen dat Kinheim een 5-3-voorsprong nam. Kinheim leek in de zesde inning de zaak te beslissen toen het één en twee bezet kreeg en Giel ten Bosch en Raymond Hofer stonden te trappelen om te gaan slaan. Farley besloot toen René Rijst te laten 'relieven'.

'The Iceman'

„We noemen Rijst ook wel 'the iceman'. Hij is altijd rustig en weet hoe hij met druk om moet gaan. Andere spelers vertrouwen ook op hem en gaan door zijn kalmte beter honkballen". Rijst is op de momenten dat het moeilijk wordt op zijn best. „Er komt dan iets in mij boven als ik op die heuvel sta. Jij gaat dan bepalen wat er gebeurt en daar hou ik juist van", vertelt hij. Rijst zette gelijk het duel naar zijn hand. Ten Bosch en Hofer werden snel door hem naar de dug-out gestuurd en Kinheim had hierna niets meer te vertellen.

Bij 5-4 in de achtste inning maakten de Bussumers gelijk vooral dankzij geblunder in de Kinheim-verdediging. Op dat moment liet HCAW de kans liggen om door te drukken, want met de kussens vol kreeg Ronald Jaarsma drie slag. „Dat was echt balen. Ik bewoog niet bij de laatste slagbal en op dat moment is het alsof je kop eraf gaat. Je wil eigenlijk onmiddellijk een herkansing", legt Jaarsma uit.

Farley had het gevoel dat Jaarsma zijn revanche nog wel zou krijgen. „Let maar op, zei ik tegen hem, jij gaat de wedstrijd beslissen". Zijn voorspelling kwam in de tiende inning uit. Met Jurjan Koenen op het derde honk en Arrindell op één, betrad Jaarsma het slagperk. Zonder nog stil te staan bij zijn vorige ,beurt greep Jaarsma zijn kans en haalde hij uit voor een keurige tik. Koenen kon hierop het zesde punt scoren. „Ik was niet ontregeld door mijn vorige slagbeurt. Ik putte daar juist extra kracht uit en voelde me alleen maar sterker". Koehorst deed er vervolgens nog een schepje bovenop en mepte Arrindell ook over de thuisplaat: 5-7. Enigszins gelukkig maakte Kinheim in de gelijkmakende tiende slagbeurt nog een puntje.

In de finale zal HCAW aantreden tegen Neptunus. De Rotterdammers waren ongenaakbaar dit seizoen en heten alle clubs ver achter zich. Neptunus is dan ook de favoriet voor het behalen van de titel. Maar de Bussumers hebben in de play-offs laten zien dat ze weer helemaal terug zijn. Rijst weet dat het moeilijk wordt, maar vertrouwt er op dat HCAW de goede lijn kan doortrekken. „We zijn nu 'in the mood' en we moeten deze vorm vasthouden als we de finale spelen".

Werpcijfers HCAW zaterdag: De Lange (7 inn.) 1-1-6-0. Kinheim: Patrick Beljaards (4 inn. + 2) 8-0-9-0; Mike Hofer (2 inn.) 0-0-4-0.
Gisteren HCAW: Van Vuure (l 1/3 inn. + 2) 1-4-2-0; Tensen (4 inn. + 2) 3-2-5-1; Rijst (4 2/3 inn.) 3-2-1-0. Kinheim: Merrill (7 inn. + 1) 3-2-8-2; Jeffrey Calderone (3 inn.) 3-2-4-1.

Andere uitslag zaterdag: Pioniers-Neptunus 3-5 (10 inn.). Gisteren: Neptu-nus-Pioniers 10-0 (7 inn.). Eindstand play-offS: Neptunus-Pioniers 3-0; Kin-heim-HCAW 0-3. Neptunus en HCAW naar Holland Series.