Van onze honkbalmedewerker

NICOLS EN SPARTA DELEN PUNTEN

(Foto: ONBEKEND)
HAARLEM — Aan de kop van de honkbalcompetitie veranderde deze week niets. Tetramin Nicols en Sparta deelden namelijk de dubbelwedstrijd, want zaterdag in Haarlem werd het 3—2 voor de Rotterdammers en op Nieuw Vreelust had Nicols één inning verlenging nodig om een 4—2 overwinning te behalen.

Onderaan werd het aantal kandidaten voorlopig beperkt tot drie, want OVVO greep liefst vier punten tegen Dorlas Quick, dat Urbanus met 5—0 zag winnen en ook in Amsterdam met 6—4 opzij moest.

Quick heeft onderaan gezelschap van streekgenoot Orwo HCAW, omdat Aktie '68 Kinheim te sterk bleek. In Bussum werd het 8—l en maandag in Haarlem na een 6—0 achterstand 10-6 voor Kinheim, dat in Hudson John aan slag een uitblinker had met zes honkslagen in totaal, waaronder een home-run. Olga ADO bleef zaterdag onderaan door in een run-rijk duel met 13—11 voor Lottgering Schoten te buigen. Maandag kwamen de Hagenaars echter boven HCAW en Quick uit, want een 9—7 zege betekende twee kostbare winstpunten voor ADO.

Het is al weken in de onderste regionen een hevige strijd. ADO, dat zich zeer uitgebreid op de competitie voorbereidde zit ook in de verkeerde hoek, hoewel het twéé werpers van de Nederlandse selectie telt: Ferry Neuteboom en Bart Volkeryk, Zaterdag in Den Haag had Neuteboom het beslist niet en na vier innings ging hij van de werpplaat. Niet alleen omdat hij een keiharde slag van Horeman op zijn voet kreeg, maar vooral ook omdat acht beste honkslagen tegen in die periode al wel wat veel was.

Schoten leidde ingaande de laatste slagbeurt met 9 runs en toen begonnen de Haagse slaghouten zich te roeren op een derde werper van de nationale selectie Henk Meyer, die het respectabele aantal van achttien honkslagen kreeg te slikken. Met één uit gaf Volkerijk een twee honkslag en volgde Halkema en Van Rest met nieuwe klappen, goed voor één run. Toen Stoker met nog een honkslag de honken volmaakte, kon Meyer zijn biezen pakken en moest de geroutineerde Herman Beidschat de zaak oplossen.

Hij zou het nog even spannend maken, zoals hij achteraf zelf grijnzend zei. Ronald Janse ontving hem met de vijfde ADO-honkslag in successie en toen kwam de beste honkballer van 1975, Berry Eygendaal, in het slagperk. Met een overtuigende zwaai vloog de bal voor een homerun over het hek: 4 runs en opeens een 13—11 stand.

Met Zschuschen en Jaap Bijl aan slag zat er weer van alles in. Alleen op papier, want Beidschat bezorgde de Antilliaan 3-slag en Bijl zag zijn klap vlekkeloos door korte stop Jim Sieval naar eerste honkman Huges verwerkt.

In Haarlem Tweede Pinksterdag scoorde ADO regelmatig, maar een home-run van Horeman bracht in de vijfde innings spanning en een slagbeurt later Neuteboom weer op de heuvel voor Volkerijk. Ook werper Horeman kon zich niet handhaven en bij Schoten werd eveneens een werper voor de tweede keer in deze dubbelwedstrijd teruggehaald.

Henk Meyer genoot de twijfelachtige eer en hij moest na een gelijke stand na zes innings de twee beslissende runs aan ADO toestaan: 9—7 Harry Heikoop en King Zsuschen sloegen op Horeman home-runs voor de Hagenaars.