Van onze honkbalmedewerker

HCAW voor tweede keer honkbalkampioen

ROTTERDAM, maandag - Mr. Cocker HCAW is voor de tweede maal in haar bestaan landskampioen geworden. De Bussumse honkballers zorgden zaterdag in Rotterdam tegen Tropicana Neptunus voor een spectaculaire ontknoping van de Holland-series. Het spreekwoordelijke venijn zat bij HCAW in de staart, want in de negende inning scoorde de ploeg driemaal en sloot het duel met 2-3 winnend af, waardoor de eindstand in de finale op 3-1 in wedstrijden kwam.

"Dit is de realisatie van een droom", reageerde eerstejaars HCAW-coach Brian Farley. "Dit was mijn eerste play-off ervaring. Veel werk is in één keer over, hier ben je vanaf januari mee bezig." Farley begon met Patrick de Lange als werper en hield heuveltroef Jurriaan Lobbezoo achter de hand voor een eventuele vijfde wedstrijd.

Onder koude en gure weersomstandigheden was het HCAW dat uiteindelijk voor de verwarming zorgde, maar het duurde acht innings en bijna drie uur voordat het zover was. In de eerste en tweede inning had Neptunus de leiding genomen, nadat Ronald Jaarsma en Bob van Aalen de thuisplaat passeerden. Beide lopers konden profiteren van veldfouten van de Bussummers, die dit seizoen met een gemiddelde van .971 de beste verdediging in de Start Baseball League hadden. Het tweetal scoorde op klappen van respectievelijk Marcel Kruyt en Jeroen Sluijter. Daarna groeide HCAW-werper Patrick de Lange zienderogen. Hij werd in de achtste inning afgelost door Jeroen Hubert.

In de negende inning gooide Neptunus-pitcher Cordemans tweemaal vier wijd, waardoor zijn wedstrijdtotaal op vier kwam, raakte hij zijn tweede slagman van het duel en gooide een cruciale wilde worp. "Ik weet ook niet precies wat er aan de hand was. Het zal onbewust toch vermoeidheid zijn geweest", aldus de Dordrechtenaar, die overigens ook in de gewonnen play-offs tegen Minolta Pioniers twee wilde worpen gooide.

In die laatste slagheurt kreeg Lars Koehorst geraakt werper en Jeffrey Cranston vier wijd, waarna een verrassende stootslag van Clive Mendes volgde. Koehorst scoorde daarna 2-1 op een grondbal van Roy Berrevoets en vervolgens reageerde Cranston alert toen Cordemans de bal in de grond gooide en liet 2-2 aantekenen. Voor Cordemans was de ellende daarmee niet over, want Jurjan Koenen kreeg daarna een vrije loop. Midvelder Jeffrey Cranston, die werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de series, maakte met een schitterende running catch vervolgens een einde aan de wedstrijd. Het kampioenschap was binnen.