Peter Bruin

Sluwe Saturnino bezorgt Sparta/Feyenoord opsteker

Duizendste duel in hoofdklasse sof voor HCAW

ROTTERDAM/BUSSUM
Heel even denkt Sherton Saturnino dat hij de pineut is. Maar dan lag de aangooi van Berrevoets naar derde honkman Koenen onderweg nergens haperen. Instinctief voelt Saturnino echter dat zijn durf wel eens tot verwarring in de HCAW-verdediging kan leiden. Als hij in volle ren bijna bij het derde honk is aangekomen stelt hij vast dat het gokje de moeite waard is geweest. Koenen krijgt de stuiterbal niet onder controle en in een roes draaft Saturnino naar de thuisplaat.

Dankzij de riskante actie van Saturnino wint Sparta/Feyenoord in de verlenging met 4-3. De ontlading is groot. Saturnino wordt geknuffeld en al zijn teamgenoten willen hem even tegen zich aandrukken.

Het was sneu voor Berrevoets dat juist hij de misser produceerde die Saturnino gelegenheid bood het winnende punt te scoren. Berrevoets geldt als het boegbeeld
van betrouwbaarheid en in verdedigend opzicht is hij de beste eerste honkman in de hoofdklasse.

Natuurlijk was het ook vervelend omdat hierdoor de duizendste wedstrijd van HCAW in de hoofdklasse verloren ging, maar dat is alleen maar van historisch belang.
Saturnino was bij 3-3 in de verlenging met vier-wijd op het eerste honk gekomen. Omdat hij de bal even eerder bij zijn voorganger Hoogland al over het hek had geslagen nam pitcher Rijst weinig risico. Liever Saturnino met vier-wijd op het eerste honk dan direct een rake klap met alle vervelende gevolgen van dien moet hij hebben gedacht.

Maar Saturnino is een sluwe jongen. Nadat zijn teamgenoot Van de Berg bij het eerste honk werd uitgeschakeld door een aangooi van Koenen naar Berrevoets was hij al voorbij het tweede honk. 'Om een beetje druk te zetten op hun verdediging.'
Berrevoets trapte in de val. In een poging Saturnino bij het derde honk uit te schakelen gooide hij de bal retour naar Koenen. Maar Berrevoets, niet gewend om de bal vanaf het eerste naar het derde honk te gooien, mikte niet goed en via de duim van Koenen stuiterde de bal naar het buitenveld. Saturnino zag het gebeuren. 'Precies waar ik op hoopte.' Uitzinnig van Vreugde stortte hij zich voorbij de thuisplaat in de armen van zijn teamgenoten.

Voor Sparta/Feyenoord was het een belangrijke zege. Tot nu toe presteert de club lang niet zo goed als vorig jaar toen heel verrassend de derde plek in de eindrangschikking werd bereikt en uitschakeling pas tijdens de play-offs tegen HCAW volgde.
Catcher Fluonia kan bijna niet trainen omdat hij het druk heeft op zijn werk en er zijn problemen geweest met de pitching. Voogd ondervond lange tijd last van zijn arm en Benningshof was gewoon uit vorm. Bovendien liet de ploeg verdedigend veel steken vallen waardoor de pitchers vaak onder grote druk kwamen te staan.

En dan was er nog die hele goede Amerikaanse pitcher Tom Manning. Vlak voor de competitiestart haakte hij af. Vorig jaar trad Manning nog aan met de California Angels tijdens het World Fort Tournament in Rotterdam. Nadat hij vernam dat zijn moeder ernstig ziek was besloot hij naar California terug te keren.

Zaterdag speelden Sparta/Feye-noord en HCAW, met een onderbreking van een half uur, twee wedstrijden tegen elkaar. Het eerste duel was een pitchersstrijd tussen Stewart en Lobbezoo die werd beslist door een homerun van Arrindell. In de tweede ontmoeting stond het na negen innings 3-3 maar na de vermetele actie van Saturnino won Sparta/F met 4-3.

In de hitte en zonder een briesje was het voor de meeste spelers behoorlijk afzien. Dat was vooral bij het tweede duel te merken. De spelers van HCAW hingen met verveelde gezichten in de dugout die de rust uitstraalde van een mortuarium.
Zondag, tijdens de derde ontmoeting, was de stemming nog droefgeestiger. Na de 12-2 voorsprong in de derde innings sloeg de lamlendigheid toe. Het spelpeil zakte naar een dieptepunt en zelfs coach Farley slaagde er niet in zijn mannen tot een acceptabele inzet te bewegen. De treurige vertoning duurde nog een paar uur voort totdat het bij 13-8 gelukkig afgelopen was.

Sparta/F was wel dichterbij maar niet langszij gekomen omdat dertien keer een speler aan het einde van een slagbeurt nutteloos op een honk achterbleef. Ook Saturnino slaagde er niet in zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Maar als hij moest aantreden voor zijn slagbeurt zat het hem ook niet mee.
De pitchers De Lange en Hubert gebruikten veel wijdballen, iets waaraan hij doorgaans een hekel heeft. Bovendien werd hij ook nog eens op zijn lichaam geraakt. Reden genoeg voor hem om stevig te balen.

Een dag eerder liet Saturnino nog de elfde homerun van dit seizoen noteren, een minder dan Kruijt van Neptunus die het homerunklassement aanvoert.
Vijf homeruns sloeg Saturnino vanaf zijn linkerschouder, de andere vanaf rechts. Het maakt Saturnino niks uit of hij een links- of een rechtshandige pitcher tegenover zich heeft, hij past zich altijd aan. Als de eerste ballen op hem worden afgevuurd slaat Saturnino vaak wild om zich heen. Bij de pitchers ontstaat dan nogal eens de indruk dat ze hem wel in kunnen pakken.
Een ernstige misvatting. Of het nu Jansen, Van Maris, Cordemans of Drayer is, ze trappen er allemaal in met een homerun als gevolg. 'Bij de eerste ballen neem ik veel risico. Daarna concentreer ik me heel goed. Vaak draai ik snel met mijn polsen en dan hoef ik niet eens zo hard te slaan. Kan ik het helpen dat de bal dan over het hek vliegt?'