Van onze medewerker

HCAW strijkt tegen Kinheim 'bonus' op

HAARLEM, BUSSUM Uit drie ontmoetingen met het Haarlemse Kinheim heeft Mr. Cocker/HCAW dit pinksterweekeinde de maximale score weten te behalen. In Haarlem won HCAW zaterdag met 2-5, zondag werd het thuis 7-1 en gisteren wisten de Bussumers wederom in Haarlem Kinheim met 9-10 af te straffen.

HONKBAL

Het eerste duel op zaterdag was cruciaal voor HCAW. Na twee ongelukkige verliespartijen tegen Neptunus en Expos was het belangrijk om te winnen. Bij een 1-0-stand in de derde inning wisten de Bussumers onder andere dankzij rake klappen van Joe Lewis, Jeffrey Cranston, Roy Berrevoets en gestuntel van Kinheim op 1-3 te komen. In de daarop volgende inning breidde HCAW de voorsprong verder uit naar 1-5.

Hierna raakte de wedstrijd in het slop. De partij kwam weer tot leven toen de moegestreden HCAW-pitcher Patrick de Lange de bal overgaf aan zijn collega Jeroen Hubert in de zevende inning. Deze maakte een uiterst slechte beurt. De eerste slagman tegenover Hubert, Giel ten Bosch, mepte de bal onmiddellijk het park uit (2-5). Vervolgens kreeg Hubert bijna nog een homerun om zijn oren, maar outfielder Glenn Romney kon dit met een vangbal net voorkomen.

De gedachten van HCAW-coach Brian Farley gingen meteen terug naar afgelopen dinsdag. Toen verspeelde HCAW een ruime voorsprong tegen Expos als gevolg van een slechte pitcherswissel. Dit leek weer te gebeuren, maar Farley nam nu echter geen risico en verving Hubert voor René Rijst. Deze wissel pakte wel goed uit, want Rijst toonde zijn klasse en wist de voorsprong te behouden.
De Bussumse slagploeg begon op eerste pinksterdag thuis flitsend. In de openingsinning wisten Romney, Lars Koehorst, Clive Mendes en Gino Arrindell Kinheim-pitcher Eelco Jansen goed te raken en dat betekende 3-0. Gestaag liepen de Bussumers vervolgens uit naar 6-0.

Op de heuvel bij HCAW had de superieur gooiende Jurriaan Lobbezoo de Kinheimer slagploeg volledig in zijn zak. Lobbezoo kreeg alleen een tegenslag te verwerken toen Bas Kuijer in de zesde inning de bal over het hek sloeg. Zelf wisten de Bussumers nog een puntje te scoren in de achtste inning.

De partij van gisteren leek een prooi voor Kinheim te worden. De Haarlemmers sloegen in de beginfase gemakkelijk de punten bijeen en HCAW keek na drie innings al tegen een 5-1-achterstand aan. De vierde inning bracht echter de ommekeer. Door onder andere honkslagen van Cranston, Berrevoets en een homerun van Jurjan Koenen vochten de Bussumers zich terug naar 5-5. Hierna sloeg Lewis in de vijfde inning een solohomerun: 5-6. Kinheim antwoordde in de gelijkmakende vijfde slagbeurt direct met eveneens een solohomerun van Kuijer: 6-6.

Kranig geweerd

HCAW-pitcher Amair Hoogland, die zich tot dan toe kranig had geweerd, was op, en opnieuw deed Farley een beroep op Rijst als redder-in-de-nood. Rijst wist de slagploeg van Kinheim knap af te stoppen en gooide de boel op slot. Hij werd daarbij geholpen door korte-stop Lewis, die iedere bal die in de buurt kwam tot goud verwerkte en menigmaal de handen van het publiek op elkaar kreeg met wervelende acties. In de achtste inning zette de onstopbare Cranston (hij sloeg gisteren vier uit vier) HCAW met een solohomerun op 6-7. Vervolgens deden de Bussumers in de laatste inning er nog een schepje bovenop door verder uit te lopen naar een veilige 6-10-stand. Deze ruime voorsprong bleek hard nodig, want Kinheim kon in de gelijkmakende negende slagbeurt nog drie punten scoren.
Vooraf had Farley ingezet op twee overwinningen en daarom beschouwde hij de derde triomf als een bonus. Minimaal twee winstpartijen waren ook broodnodig voor HCAW, want met twee of drie keer verlies zouden de Bussumers buiten de topvier zijn gevallen. Maar door de zegereeks op Kinheim en mede doordat concurrent Pioniers verrassend drie keer onderuit ging tegen RCH, nestelde HCAW zich op de comfortabele tweede plek.

Werpcijfers zaterdag , HCAW:
Patrick de Lange (6 innings + 1 man) 3-1-5-1; Jeroen Hubert (2/3 inning) 0-0-2-0; René Rijst (2 1/3 inning) 2-0-0-0. Kinheim: 5-4-10-2.
Zondag HCAW: Jurriaan Lobbezoo (9 innings) 5-3-4-1. Kinheim: 7-3-11-3.
Gisteren HCAW: Amair Hoog-land (5 1/3 inning + 1 man) 1-0-10-1; Rijst (3 2/3 inning) 4-0-2-0. Kinheim: 6-1-14-3.