dinsdag, 20 september 1977

Nicols de beker, maar HCAW morele winnaar

De bekerfinale tussen HCAW en de Nicols was hartverwarmend en duurde liefst vijftien innings. Toen grepen de landskampioenen het winnende punt, dat op de plaats door onze fotograaf werd vastgelegd. Leo Naaktgeboren scoorde 2-3 en dat was na ruim drie en een half uur spelen. In de „nabeurt" moest het dappere HCAW het antwoord schuldig blijven. (Foto: Goois Nieuwsblad)
Zaterdagmiddag hebben HCAW en Tetramin Nicols een adembenemend duel uitgevochten om de nationale honkbalbeker. Bijna vier uur bleven de ruim 1500 toeschouwers met ons in de ban van een strijd, die pas in de vijftiende inning tot een beslissing kwam gen gunste van de landskampioen, die daarmede de dubbel bereikte. De Haarlemmers kwamen tot drie keer toe op de rand van de nederlaag, maar HCAW strandde evenveel malen in het gezicht van de haven. Een voorsprong van 2-0 bereikt in de eerste slagbeurt, ging door fouten in de derde inning verloren, maar de schade kon toch nog beperkt worden tot 2-2, een stand die tot aan de voor HCAW noodlottige vijftiende inning op het scorebord zou blijven. Toen grepen de landskampioen, die al twee man aan de kant hadden met twee honkslagen het derde punt en in de gelijkmakende slagbeurt konden de Bussummers niet meer langszij komen. De Haarlemmers hadden de slijtageslag gewonnen van een HCAW, dat door iedereen toch als de morele winnaar werd gezien. De grootste ovatie van het publiek, dat tot de laatste man was gebleven, gold voor werper Eddy Tromp, die de volle 15 innings als een rots in de branding had gestaan. De Nicols hadden twee werpers in stelling gebracht en natuurlijk was er het „geheime wapen" Douglas Morton de Amerikaan, die en dat was toch met grote moeite de slagploeg van HCAW in bedwang hield. Over de bekerfinale 1977 zal nog lang worden gesproken en daar is ook alle reden toe. Het middagje honkbal, dat een ware propaganda was voor deze zomersport. Een happening van formaat...

Toen Harm Schilmeyer als eerste slagman reeds na vier wijd op. de honken kon komen, was er sprake van enige angst, maar die bleek onnodig, want onmiddellijk daarna voerde het Bussumse veld een dubbelspel uit en op een actie van één naar drie verdween derde man Boudewijn Maat ook van het tapijt en dat alles was in zes minuten tot stand gebracht.

De tegenbeurt voor HCAW begon daverend met het uitgaan van Peter v. d. Ster, maar daarna verscheen Alfred de Leeuw door geraakt werper op het eerste honk, was goed voor het stelen van het tweede honk en werd door Wim Hageman (honkslag) op het derde kussen gezet. Daarna kwam André Boddendijk aan slag en zag de Leeuw kans de thuisplaat te stelen. Met een fraaie honkslag voerde Boddendijk ook Hageman over de „streep" en was het 2-0 voor de Bussummers. Het publiek ging zich al danig te roeren, maar de aanmoedigingen waren tevergeefs, want Jacobs en Tromp werden door het Haarlemse veld uitgemaakt. De stemming was er echter volop, maar werd in de derde inning danig getemperd.

Dat Jan Dick Leurs na zijn honkslag op drie kwam na een tweede klap van Ton de Jager was al een gevaarlijke situatie voor de Bussummers, maar verontrustend werd het, toen Alfred de Leeuw een vangfout maakte op een tik van Leo Naaktgeboren en een verkeerde aangooi naar thuis, betekende de binnenkomst van Leurs. Het derde foutje en dat zou de laatste zijn kwam op rekening van Rob v. d. Veen waardoor Ton de Jager de stand op 2-2 kon brengen. De rust keerde weer nadat Boudewijn Maat en Garry Holland de meest gevaarlijke mannen bij de Nicols aan de kant konden worden gezet.

pas op de plaats

In beide kampen werd daarna toch wel de voorzichtigheid betracht, pas op de plaats zo gezegd en het was eigenlijk een loeren op de kansen. In de vierde inning was er een mogelijkheid voor HCAW om opnieuw de leiding te nemen. Boddendijk was gestart met een honkslag en bereikte het tweede honk. Men verspeelde de kans na het uitgaan van Jacobs en Boddendijk werd van het tweede honk gepikt. Een honkslag van Eddy Tromp was niet voldoende, want Bart Seidel zag zijn klap door het veld verwerkt.

Nadat in de vijfde inning Nicols niets had kunnen uitrichten door het steeds sterker werpen van Eddy Tromp, kregen de Bussumers in de gelijkmakende beurt een nog betere kans om voor te komen. Placides en v.d. Veen hadden een honkslag afgeleverd, maar Peter v.d. Ster werd uitgevangen. Een totaal mislukte stootslag van Alfred de Leeuw had tot gevolg dat de Nicols een dubbelspel konden uitvoeren.

In de zesde inning kreeg Rickey Placides de handen opeen toen hij Garry Holland, de Amerikaan, op fraaie wijze uitving.

Verlenging

Na de zevende inning was het vrijwel zeker, dat er een verlenging moest komen, want geen van beide partijen nam enig risico. De Nicols hadden inmiddels Douglas Morton op de heuvel gebracht voor Jan Dick Leurs, die overigens best zijn mannetje had kunnen staan.

In negende inning kwam er voor het eerst in de wedstrijd een incident. Garry Holland was na zijn honkslag door veldscheidsrechter Hout uitgegeven en daar kon de Amerikaan geen vrede mee hebben. Mokkend koos hij toch eieren voor zijn geld en verdween naar de dug-out.

In de gelijkmakende inning kwam Boddendijk na drie slag voor Hageman door een vangfout op het eerste honk en zelfs op het tweede honk. Toen werd de snelvoetige Sydney Hinckinson als pinchrunner ingezet omdat Louis Jacobs aan slag kwam. De bange Morton gaf hem opzettelijk vier wijd en toen er nog een wilde worp op volgde en Hickinson en Jacobs op het derde en tweede honk kwamen, kwam het stadion overeind, want de held van deze middag Eddy Tromp kwam aan slag. Groot was echter de teleurstelling toen de man die de genadeklap had kunnen geven op een mislukte stootslag aan de kant ging en erger was het nog toen Bart Seidel een verre klap door het veld verwerkt zag.

moedig verder

De matadoren gingen moedig verder en het was nu de grote vraag wie deze slijtageslag zou „overleven" en aangezien er een beslissing moest vallen, moest tot het bittere einde worden doorgegaan. In de Bussumse ploeg was Ade Fijth toch nog in actie gebracht en de grootmeester had in de veertiende inning toch bijna de hoofdrol gespeeld. Hij haalde uit en met ingehouden adem volgden de toeschouwers het „projectiel", dat helaas net niet over het houtwerk ging, maar een twee honkslag was het toch geworden. En weer was het de „wezel" Douglas Morton, die na de klap Jacobs opzettelijk vier wijd gaf.

Een Eddy Tromp had het opnieuw kunnen maken, maar nu was Morton hem te glad af en verstoorde de Bussumse illusies met drie slag voor Tromp.

Beslissing

In de vijftiende inning na drie uur en veertig minuten spelen viel de beslissing en die was nog niet verwacht, omdat Harry v.d. Vaart en Ton de Jager reeds naar de dug-out waren verwezen. Leo Naaktgeboren plaatste toen een honkslag en Van Doornspeek volgde zijn voorbeeld. Naaktgeboren die het tweede honk had gestolen kon de thuisplaat bereiken nog voordat Van Doornspeek op weg naar het tweede honk was uitgemaakt. Het was een tweede actie zodat het punt goedgekeurd kon worden. In de tegenbeurt kon HCAW aan die 2-3 niets meer veranderen.

Hulde was er voor de winnaars, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het publiek meer applaus overhad voor de verliezers en in het bijzonder voor Eddy Tromp, die het Eddy, Eddy wel talloze keren moest horen. Voor de inmiddels populair geworden pitcher was de aftocht grootser dan die van zijn opponent.

Prijsuitreiking

Bondsvoorzitter Guus v.d. Heyden reikte na afloop de beker uit en die „plechtigheid" vond in de arena plaats. Het had allemaal niet veel om het lijf. De toeschouwers hadden meer aandacht voor de HCAW-spelers, die om beurten de schouderklopjes in ontvangst konden nemen.