donderdag, 7 augustus 1980

URBANUS OVERLEDEN

UTRECHT - Op 66-jarige leeftijd is gisteren in Utrecht Charles Urbanus overleden, Urbanus, tien jaar lang (1966-1976) coach van het Nederlands honkbalnegental, leed aan kanker. Urbanus was lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Baseball- en softball bond. Hij werd geboren op 28 juni 1914 te Rotterdam. Zijn opleiding als coach kreeg Urbanus aan het Springfield college in de Verenigde Staten. Naast zijn functie als coach heeft hij zich ingezet voor de opleiding van honkbalspelers en - coaches. In de laatste jaren had Urbanus een werkzaam aandeel in de successen van de jonge vereniging Amstel Tijgers, die zondag landskampioen werd. Het bestuur van de Amstel Tijgers heeft besloten de kampioenschapsreceptie uit te stellen.

Charles Urbanus speelde twaalf keer in het Nederlands negental. Hij maakte deel uit van de ploeg, die in 1956 te Rome voor het eerst Europees kampioen werd. Twee jaar later raakte Urbanus als assistent van de Amerikaan Ron Fraser betrokken bij de coaching van het Nederlands team. Nadat de ploeg onder Fraser de Europese titel tot drie keer toe had geprolongeerd, werd de Amsterdammer de eerste betaalde Nederlandse coach van de Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond, thans Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond. In 1976 werd hij na een wedstrijdenreeks in Latijns-Amerika ontheven uit zijn functie.

Urbanus was in 1935 begonnen met honkbal. Met de Amsterdamse vereniging OVVO, waar hij eerst had gevoetbald, behaalde hij in de jaren 1949 tot en met 1953 vijf keer achtereen het kampioenschap van Nederland. Zowel bij OVVO als in het Nederlands negental speelde Urbanus korte stop. Hoewel zijn ziekte hem daartoe eigenlijk nauwelijks in staat stelde, fungeerde hij in 1979 nog als werperscoach van de Amstel Tijgers, een vereniging die enige jaren geleden na een conflict met het aloude OVVO was opgericht.

In 1975 publiceerde Urbanus een technisch handboek over honkbal. Charles Urbanus was de broer van de in de jaren vijftig en zestig vermaarde werper Han Urbanus, en oom van de 25-jarige Charles Urbanus, die thans de defensie van het Nederlands team en Amstel Tijgers leidt.