Van onze medewerker

Van Vuure hoopt niveau Lobbezoo te bereiken

Voormalige pitcher van HCAW 2 in Oranje-selectie

BUSSUM - ALs de wedstrijd tussen HCAW en Sparta is gespeeld bewegen de meeste Bussumse honkballers zich rustig naar de kleedkamers. Een paar blijven onderuitzitten in het gras om van de zon te genieten en wat na te praten over de gewonnen partij (7-1). HCAW'er Albert van Vuure doet geen van beide. Diep in het outfield bij het hek trekt hij zijn bovenshirt uit, draait zijn pet achterstevoren en begint te rennen. Dat duurt zo'n twintig minuten. Daarna rekt en strekt de pitcher uitgebreid zijn spieren voordat hij het veld afloopt.

HONKBAL

Die extra inspanningen doet Van Vuure niet voor zijn plezier. "Nee, niet echt. Ik heb last van een ontsteking in mijn arm. Ik heb iets te lang doorgegooid terwijl ik al een beetje pijn voelde. Een goed middel om de irritatie tegen te gaan is veel lopen en bewegen. Zo raak ik een boel afvalstoffen kwijt."

Het lichamelijke ongemak is een kleine smet op wat verder een prachtweek is voor. Van Vuure. Een paar dagen geleden viel een brief van bondscoach Robert Eenhoorn op zijn mat. Hierin werd hij uitgenodigd om zich met de Nederlandse selectie voor te bereiden op het Europees kampioenschap in Duitsiand in augustus. "Dat is natuurlijk te gek", vertelt Van Vuure met een grote glimlach. "Maar ik was niet helemaal verrast. In de wintermaanden trainde ik regelmatig mee met Oranje. Toen liet Eenhoorn al een beetje doorschemeren dat hij mij er graag bij wilde hebben deze zomer".

De 24-jarige werper maakt zo een pijlsnelle ontwikkeling door, realiseert hij zich. "Het gaat vrij rap, ja. Twee jaar geleden honkbalde ik nog in het tweede team". Hij maakte toen halverwege de competitie van 1999 de overstap naar het eerste. Vanaf dat moment trad hij regelmatig aan als reliever.

Het vertrek van de belangrijkste Bussumse werperstroef Jurriaan Lobbezoo naar ADO vorig jaar heeft de carrière van Van Vuure in een stroomversnelling gebracht. Want voor international Lobbezoo is geen vervanger aangetrokken. Van Vuure moet die leegte opvullen. Die kans grijpt hij met beide handen aan. "Ik speel me helemaal leeg op de heuvel en zal er alles aan doen om Lobbezoo zijn kwaliteiten te evenaren. Het is uiteraard erg moeilijk om in de buurt van zijn niveau te komen, maar ik doe mijn best".

Grote steun

Een grote steun voor Van Vuure hierbij is pitcher-coach Erik de Vries. "Ik ben heel blij dat iemand met zoveel ervaring ons begeleidt en er dit seizoen is bijgekomen. Ik bedoel: hij heeft jaren als international gegooid. Hij weet zoveel van het spelletje. Van zijn ervaring en tips kan ik ontzettend veel 1eren".

Toch heeft zijn definitieve doorbraak als pitcher op het hoogste niveau niet alleen maar leuke kanten. Vermoedelijk zal Van Vuure voorgoed afscheid moeten nemen van het slaan. Iets wat de HCAW'er ook goed kan. "Het hoort nou eenmaal bij het pitchen dat iemand anders voor je slaat. "Maar dat blijf ik wel jammer vinden. Ik heb in de hoofdklasse een paar slagbeurten gehad. Mijn allereerste hit was een homerun. Soms, als ik jongens mis zie swingen, denk ik wel eens: dat kan ik beter". Maar misschien is er hoop voor Van Vuure als coach Dave Daniels ziet wat Van Vuure aan slag in huis heeft. "Ik weet eigenlijk niet eens of Daniels weet dat ik best aardig kan s1aan".

Het enige wat de stijgende lijn in de loopbaan van Van Vuure nu kan verstoren is een blessure. Vorig jaar hield een kwetsuur hem al eens een tijdje aan de kant. "Ik kreeg toen last van mijn schouder en heb daardoor acht wedstrijden moeten missen. Ik heb geen idee wanneer deze ontsteking genezen is. De komende dagen zal ik in ieder geval nog even rustig aan doen. Maar maak je geen zorgen. Het komt wel weer goed hoor", zegt hij geruststellend.

Werpcijfers HCAW: Patrick de Lange (6 2/3 Inn.) 6-2-3-1; Danny Wout (1 inn.) 1-1-2-1; Michiel van Kampen (1 1/3 inn.) 0-0-0-0.
Sparta: 0-4-11-3.

Overige ultslagen:
PSV-Neptunus 0-8, Expos-Pioniers 9-4,ADO-RCH 74.
Gisteren: Almere-Kinhelm 3-7, Neptunus-PSV 7-3, Pioniers-Expos 1-5, RCH-ADO 3-11.

Stand:
1. Neptunus 9-18, 2. Expos 7-14, 3. Kinheim 9-14, 4. ADO 9-12, 5. HCAW 8-10, 6. PSV 7-4, 7. Sparta 6-2,8. Pioniers 7-2,9. Almere en RCH 7-0.