Expos bouwt aan toekomst

AMSTERDAMSE HONKBALCLUB OP TWEE FRONTEN ACTIEF

Expos-coach Chico Jesurun kijkt bij voorkeur naar boven. (Foto: De Telegraaf)
HONKBAL HOOFDKLASSE

ROTTERDAM/AMSTERDAM - "Nee Tom Nanne is er vandaag niet." Chicho Jesurun, coach van Amsterdam Expos, begrijpt ook wel dat de journalist geïnteresseerd is in de werper die dit seizoen verrassend besloot zijn loopbaan toch maar weer met een jaar te verlengen.

op sportpark Ookmeer zijn ze allang blij dat Nanne weer inzetbaar is, en dat de relief pitcher zo af en toe dan verstek laat gaan, zoals donderdag tegen Sparta/Feyenoord, dat nemen ze dan maar op de koop toe.

Alsof het gezegde vrijheid, blijheid op honkbalvereniging Amsterdam Expos van toepassing is. Niets is echter minder waar. Amsterdam Expos heeft dit jaar grootse plannen. Na de terugkeer in de hoofdklasse - vier jaar geleden - wil men eindelijk weer eens de play-offs bereiken. Aan het eerste doel is inmiddels (Expos won gisteren en zaterdag opnieuw van Sparta:4-9 en 18-4) voldaan: plaatsing bij de eerste zes, waardoor Expos na 27 duels mag deelnemen aan de kampioenspoule.

Amsterdam Expos bouwt aan een nieuwe toekomst dus. Op twee fronten. Inmiddels worden de contouren van het stadion steeds meer zichtbaar, al zullen de bouwers vermoedelijk pas eind september de laatste hand aan het complex leggen. Alleen voor de afronding, de zittribune, ontbreekt nog steeds een bedrag van 500.000 gulden, maar bij Amsterdam Expos hebben ze na een aantal gesprekken met sportwethouder Geert Dales de hoop dat de gemeente dat resterende bedrag alsnog zal ophoesten.

Geldgebrek. Jesurun kan er over meepraten. In tegenstelling tot de coaches van ADO, Neptunus, HCAW en zelfs PSV kon de Antilliaan zich de voorbije maanden helemaal niet op de transfer markt melden. Vandaar dus al de blijdschap over de terugkeer van Tom Nanne "Al," zegt, Jesurun, "is het natuurlijk een hele uitdaging om met spelers uit de eigen kweek tot een prestatie te komen. Kijk naar tweede honkman Bas Kuijer. Zo’n iemand heeft zich de laatste jaren tot een vaste waarde weten te ontwikkelen."

Vier jaar geleden besloot Expos al tot een beleidswijziging. Charles Urbanus jr., technisch directeur, en Jesurun waren het er over eens dat, wilde Expos op termijn aansluiting krijgen met de top, de jeugd een kans moest krijgen. En wie kon de talenten beter inpassen dan Chicho Jesurun?, de oud-bondscoach van de Nederlandse Antillen, die onlangs overigens Fichi Fleming naast zich kreeg als assistent. Ook al oud bondscoach van de Antillen.

Chicho Jesurun heeft immers een oogje voor talent. Niet voor niets verricht hij voor de Amerikaanse partner, Montreal Expos, Ook scoutingswerk in Europa en Nederland in het bijzonder. Zo bracht hij een paar jaar geleden Vince Rooi (Amsterdam Expos) en Danny Rombley (HCAW) onder bij Montreal. De twee spelers zijn onlangs door bondscoach Robert Eenhoorn zelfs opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands team, dat begin augustus het Europees Kampioenschap afwerkt.

Opvallend overigens is dat meerdere Nederlandse teams de handen ineenslaan met de Major Leagueclubs in de VS. ADO met Pirates, HCAW straks mogelijk met Seattle Mariners Jesurun "Amerikanen zien steeds meer het belang in om ook in Europa spelers te scouten, vandaar." Om de spelers van Amsterdam Expos ervaring op te laten opdoen is het ook van belang dat de Amsterdammers zich straks plaatsen voor de play-offs Jesurun "We zien wel hoever we komen."

RCH en Instant Holland Almere hebben heel andere zorgen. Beide teams opereren in de onderste regionen en kunnen vrijwel met meer aan de zogenoemde degradatiepoule ontsnappen. RCH won gisteren wel verrassend met 13-3 van PSV waar de Heemstedenaren een etmaal eerder nog de mist waren ingegaan: 8-4 verlies. Doordat Almere twee keer verloor (vrijdag met 4-5 en gisteren 15-21 staat dat team nu alleen op de laatste plaats.