vrijdag, 13 augustus 1976

Novara voelt zich thuis bij gastvrij ORWO-HCAW

Dinsdagmiddag arriveerde de Italiaanse honkbalclub Novara in Bussum. In de Dug-Inn was de ontvangst en nog 's avonds werd de eerste wedstrijd gespeeld en gewonnen. Het gezelschap bestaande uit 23 man blijft tot maandag de gast van ORWO-HCAW. (Foto: Goois Nieuwsblad)
BUSSUM De Italiaanse Honkbaiclub Novara, die vanaf dinsdag in Bussum is, heeft er al twee wedstrijden op zitten en die allbei gewonnen.

Dinsdagavond na de lange reis gaven de Italianen geen tekenen van vermoeidheid. Ze versloegen met 4—3 de A selectie van ORWO-HCAW.

In de tweede partij woensdagavond tegen de jeugd (16-21) van de Bussumse club gaven de gasten die jeugd een lesje en met gemak werd een 6—0 eindzege bereikt.

Er wordt nog één wedstrijd tegen de A selectie gespeeld en dan zaterdag in Apeldoorn tegen Robur et Velocitas.

Novara speelt in eigen land in de hoofdklasse, waarheen vorig jaar werd gepromoveerd. Op het hoogste niveau doet men het nog niet naar wens en wordt de voorlaatste plaats ingenomen. Coach Guiseppe Guilittoni is toch niet ontevreden.

Geen veld

Wij hadden woensdagavond een gesprek met Guiseppe, die perfect Engels spreekt en hadden geen tolk nodig.

Novara een stad van 120.000 inwoners ligt op 40 km afstand van Milaan. Opmerkelijk vonden wij, dat de club in eigen woonstad geen veld ter beschikking heeft en daarom in Milaan speelt.

Men moet elke week daarheen om de wedstrijden te spelen in totaal drie. In de hoofdklasse spelen tien clubs.

Men komt tot een record van partijen (45) per seizoen en dat is niet mis te verstaan. Guiseppe heeft met zijn equipe de ogen uitgekeken na aankomst in de Honkbalvallei. „In één woord geweldig, die accomodatie" aldus Guiseppe, die maar niet kon begrijpen, dat een plaats van amper 40.000 inwoners de beschikking heeft over een dergelijk sportveld.

Novara telt 80 honkballers en ook softball wordt beoefend. De competitie duurt van April tot eind September en dus veel langer dan bij ons. Men heeft evenals ORWO-HCAW een sponsor en dat is Pan-Electric.

De gemiddelde leeftijd van de speler ligt even boven de twintig.

„Wij kennen het Nederlandse honkbal enigszins van de Europese Kampioenschappen, maar vinden het nu prettig kennis te maken met een club". En die kennismaking heeft bij het gehele team indruk gemaakt. Zeer te spreken is men over de ontvangst en opvang in de pleeggezinnen.

De reis

Club Novara heeft de reis per auto naar Bussum ondernomen en 1100 km tussen de wielen moeten zitten. Er was nog even paniek in het Italiaanse kamp, want op de hoogte van Mannheim was men een auto „kwijt", waarin de familie Fini zich bevond met vier man en de nodige materialen.

Jan Kort die de organisatie bij ORWO-HCAW op zich heeft genomen, dacht dat is „fini".

De gasten hebben niet zo lang in het onzekere geleefd, want dinsdagavond rond zes uur, kwamen de vermisten in de Honkbalvallei aan.

Men had geen wegenkaart maar wist Bussum tenslotte toch te vinden. Aanvankelijk waren ze bij het Sportpark Zuid beland, maar op het enige woord dat ze kenden: „Baseballvalley" hebben gedienstige Bussumers ze naar de Honkbalvallei kunnen voeren.

Verblijf

Gastheer Jan Kort is er met zijn staf op uit om de gasten een zo aangenaam verblijf te bieden. Woensdag is een autotocht gemaakt onder meer naar Naarden, waar de Vesting is bezocht en het Vestingmuseum. Daar was men zeer enthousiast over. Spakenburg is ook met een bezoek vereerd en daar waren het de klederdrachten, die het meest aanspraken. Amsterdam staat ook nog op het programma. Zaterdag en niet zondagavond is er een feestelijke afsluiting in de Dug-Inn en maandag 16 augustus wordt de terugreis aanvaard.