Jan van der Nat
zondag, 1 november 1987

De opofferings-stootslag van Dees

Scheidsrechter Pieters, krijgt de onderscheiding als 'scheidsrechter van het jaar 1986' (Foto: Play Off)
Zijn verjaardagen leuk? Mart Smeets, door de KNBSB gevraagd om de 75ste verjaardag luister bij te zetten, vond aanvankelijk niet. Na elf, soms veel te langdradige sprekers en een uitwisseling van cadeaus over en weer, was 'Het Gezicht van Studio Sport’ een iets andere mening toegedaan. Verjaardagen - en dus ook recepties van jarige sportbonden - kunnen best gezellig zijn, maar worden dat meestal pas, nadat de geschenken zijn overhandigd en de oer-Nederlandse koffie-met-gebak achter de kiezen zit. Vandaar dat het nababbelen in de foyer en aan de bar van Het Spant in Bussum eigenlijk het aardigste was op die drijfnatte maandagavond begin oktober.

Het officiële gedeelte, na het gebruikelijke handjes schudden (een gast tegen voorzitter Peter Laan-en: "Gefeliciteerd met uw 75ste verjaardag...") in de fraaie theaterzaal was slechts te verteren door humorvolle intermezzi van Smeets, door sommigen betiteld als conferencier. De plaatsvervanger van de VWC-staatssecretaris de 'opofferings-stootslag van Dees' noemen was een heel aardige en die tegenover Peter ('de broer van mijn huisarts') Jager, "Je praat, zoals je broer rekeningen schrijft, kort, maar krachtig..." mocht er ook zijn.

De oogst van de KNBSB was overigens bepaald niet slecht. Peter Laanen: "Het was niet de bedoeling om hier rijker vandaan te gaan, maar dat is wel het geval en dat is mooi meegenomen". Het grootste cadeau kwam van hoofdsponsor Wang, die een bedrag van 8000 gulden bijdroeg voor de december-reis naar Taiwan. Maar natuurlijk was niet elke gast even kapitaalkrachtig als de royale computergigant. Ook de minder gevulde enveloppen en de wand-versiering voor het bondsbureau in Santpoort werden uiteraard in dank aanvaard.
Peter Laanen ontvangt een fraai schilderij (Foto: Play Off)

Behalve drankjes en hapjes gaf de KNBSB nog het een en ander weg. Vooral een hele reeks van medailles van de CEBA, de Europese bond, waarvan er een aantal ondereen dikke laag stof vandaan was gehaald. Eigenlijk was het belachelijk, hoe terecht overigens ook, om in oktober 1987 (ZEVEN EN TACHTIG) nog eremedailles uit te reiken aan illustere figuren als Han Urbanus, Herman Beidschat, Boudewijn Maat, Hamilton Richardson en Jan Pauwels. Gelukkig waren er ook recentere plakken. Voor Charles Urbanus ('Beste Nederlandse speler aller tijden'), Paul Smit, Europees scheidsrechter van het jaar 1986 Chris Pieters, en wijlen Guus van der Heijden ('CEBA-bestuurslid van het jaar 1986').

Dat alles werd begeleid door (gedeeltelijk) ter plekke gemaakte tekeningen van 'Dik'. Maar de consumptiebonnen brandden in de zakken. En toen werd het toch nog best gezellig.