dinsdag, 20 juni 1972

HCAW neemt in slotfase revanche op OVVO

Sensationele ontknoping in Honkbalvallei

Zij hij dan toch in zijn. (Foto: Goois Nieuwsblad)
AMSTERDAM/BUSSUM — Startte ORWO HCAW in Amsterdam sensationeel, in Bussum zorgden de pupillen van coach Jan Prins in de slotfase voor e en verrassende ontknoping. Wie gaf er na de 19—7 nederlaag in Amsterdam nog wat voor de kansen van HCAW in Bussum. Zeker, voor de zes homeruns hoefden de OVVO'ers slechts 75 meter te slaan, ma ar dat gold ook voor de Bussumse ploeg. De vraag was echter of de mentale dreun van deze grote nederlaag wel te verwerken was. Toch was er in Amsterdam iemand die positieve punten in 't Bussumse team had waargenomen: Ron Fraser, de Ameri-
kaanse honkbalcoach die tot eind augustus in Nederland verblijft om het Nederlands honkbal team te begeleiden. Hij was van mening dat de slagploeg v an ORWO HCAW het lang niet slecht had gedaan. Fraser was dan ook zo benieuwd naar het duel van zondag dat hij liet weten in de Honkbalvallei aanwezig te zijn. Hij was één van de eersten die Rob Hoffman, die hij o.a. in Italië tijdens de Europese kampioenschappen onder zijn hoede heeft gehad, na afloop feliciteerde. „Je begon slecht Rob, maar je kwam er steeds beter in en aan het einde zag ik weer je effectvolle worpen."

In Amsterdam keken de toeschouwers in de eerste slagbeurt de ogen uit. Werper Henk Boeren moest namelijk in die innings zes honkslagen toestaan en OVVO keek toen tegen oen 3—0-achterstand aan. OVVO was daar echter in het geheel niet van onder de indruk. Charles Urbanus opende maar liefst met een driehonkslag. Karel Crouwel volgde met een honkslag, waarna Wim Crouwel met een homerun de stand reeds in de gelijkmakende slagbeurt weer in evenwicht bracht, 3—3.

Geïntimideerd

ORWO HCAW kon weer opnieuw beginnen, maar deze keer lukte het heel wat minder goed. Slechts Al-vin Martha kwam op de honken en OVVO gaf de Bussumers daarna meteen de genadeklap. André Boddendijk was blijkbaar zeer geïntimideerd door het slaggeweld in de eerste slagbeurt. In de volgende innings moest hij Han Koch al meteen homerun toestaan, 4—3. Toen Charles Urbanus daarna weer een dijk het veld ruimen voor Jan de Graaf. De OVVO-slagploeg was echter niet te temmen, Jan de Graaf moest Karel Crouwel al direct een tweehonkslag toestaan, waarop Charles Urbanus scoorde, 5-3, waarna Loe van Breda en Paul Koch de slagbeurt elk met een homerun afrondden, waardoor OVVO zijn voorsprong tot 9-3 kon vergroten.

Geslagen ploeg

In de derde en vierde slagbeurt brachten de Amsterdammers de stand zelfs op 12—3. ORWO HCAW was een geslagen ploeg. HCAW kwam door Peter de Graeve en Julio Hazel weliswaar nog terug tot 12—5, maar door homeruns van Karel Crouwel en Loek van Breda werd het 15—7.

Jan de Graaf werd van de heuvel gehaald en coach Prins wilde er zelfs geen werper meer aan wagen. Rob de Graeve stond voor de ondankbare taak de zeven innings vol te maken. Hij begon heel laconiek aan het karwei. Weliswaar had hij meer moeite om de bal over de plaat te werpen dan met zijn tegenstander, maar dat deerde hem niet. Het duel dat zo flonkerend was begonnen, ging als een nachtkaars uit. OVVO kon de score zonder moeite tot 19-7 uitbreiden.

Overmacht

Zondag leek het er aanvankelijk op dat OVVO de Bussumers opnieuw een grote nederlaag zou toebrengen. Reeds in de eerste slagbeurt keek ORWO HCAW tegen een 2—0-achterstand aan. Op een slag van Loek van Breda die zelf door Rob Filipiak werd uitgevangen, kwam Charles Urbanus binnen, terwijl Wim Crouwel voor 2—0 zorgde. De slagploeg van ORWO HCAW kon hier niets tegenover stellen. Zowel Ad Smith, Alvin Martha als Ricky Placides gingen op drie slag uit. OVVO breidde zijn voorsprong in de derde slagbeurt tot 3—0 uit en ook hier konden de Bussumers niets tegenover stellen. Hoe groot de overmacht van werper Ton Terneuzen op do HCAW-slagploeg in de eerste vier innings OVVO kwam in deze vierde innings zelfs op 4—0 en niemand gaf de Bussumers nog kans. Het publiek moedigde zijn favorieten nog wel aan, maar erg overtuigend klonk het allemaal niet.

Offensief

In de zevende slagbeurt vlamde HCAW dan eindelijk weer eens. Wim Hageman en de voor Rob Filipiak ingezette Julio Hazel kwam door honkslagen op de honken. De Bussumers zetten een alles-of-niets-offensief in. En zie, OVVO onder druk ging fatale fouten maken. Nu kan men dat bij een jonge ploeg als OVVO verwachten, maar dat deze fouten nu precies door routinier Wim Crouwel werden gemaakt was-verrassend. Wim Hageman en Julio Hazel profiteerde uitstekend en brachten de achterstand van ORWO HCAW tot 4—2 terug. De Bussumers zagen weer mogelijkheden en gingen zeer agressief in de aanval. Ad Smith plaatste een honkslag en Alvin Martha bracht hem zelfs op het derde honk. Martha stal traditiegetrouw het tweede honk. Roley Wout wordt ingezet en deze stelde de tot op dat moment zeer goed werpende Ton Terneuzen dusdanig op de proef, dat hij Wout vier wijd moest toestaan. Inmiddels hadden Srnith en Alvin Martha de stand op gelijke voet gebracht, 4-4. Toen daarop Allen Harris eveneens vier wijd kreeg, besloot coach Han Urbanus alsnog werper Terneuzen door de winnende werper van zaterdag, Henk Boeren, te vervangen. Deze stond in de zevende innings weliswaar geen punt meer toe, maar overtuigend ging het niet. In de achtste innings kwam hij hier dan ook niet als werper terug, Hij verdween naar het verre veld en de jeugdige Charles Urbanus moest zijn team voor de nederlaag behoeden.

Dreiging

Hageman kwam echter direct al door een doorgeschoten bal op één en Rob Hoffmann kreeg vier wijd. Weer was de dreiging voor de Amsterdammers groot en toen Wim Hageman een fout van Wim Crou-wel goed uitbuitte, en zijn ploeg aan de leiding bracht, 5—4, zag het er voor OVVO zeer slecht uit. Nu was het aan Rob Hoffmann de taak in de laatste slagbeurt geen punt meer toe te staan. Hoewel hij pinchhitter Rene Stevens en Charles Urbanus er niet van kon weerhouden de honken te bezetten, kon hij zich aan het einde van de slagbeurt toch als winnende werper laten toejuichen.